Főbb állomások

2022.11.29. 08:26

Így vált várossá Tatabánya: a Szénre épült város című kiállításon mutatták be - fotók

Nagy volt az érdeklődés a Tatabányai Múzeumban a Szénre épült város címmel megrendezett kiállítás megnyitóján. A 21. századi technikát is felvonultató tárlat minden korosztály számára izgalmasan mutatja a várossá válás kiemelkedő eseményeit, alakjait.

Sugár Gabi

Jobbra Kiss Vendel, a kiállítás kurátora

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Pál Gabriella, az intézmény igazgatója köszöntötte az érkezőket, majd kiemelte, hogy a kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programja és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége támogatásával a Petőfi 200 Emlékév keretén belül valósult meg. Együttműködtek a komáromi és a tatai múzeum szakembereivel is.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok olyan program valósult meg a 75 éves városban, amely mesél a múltunkról, és bemutatja értékeinket.

Ódor János Gábor, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnökségi tagja elmondta: a Magyar Géniusz Program kapcsán jelentősen felértékelődtek a vidéki múzeumok is. Összeállítottak egy vándorkiállítást, amelyben 62 intézmény 154 műtárgyát lehet megtekinteni 2023 év végéig. Jelenleg Győrött látható, de hamarosan Budapestre is kerül az anyag, amelyhez tatabánya a bányatárspénztári ládát biztosította. Emellett a program anyagi támogatást nyújt 38 állandó és 26 időszaki kiállítás létrejöttéhez, valamint 39 tudományos kutatás elvégzéséhez is. Ebben szerepel a Tatabányai Múzeum is a Szénre épült város című, másfél évig megtekinthető időszaki kiállításával.

Időutazás
A kiállításon a korabeli városkép mellett a MÁK Rt. életfája is látható, amely bemutatja a történetét, a termelési egységeket. A szénbányászat és a város fejlődését segítő géniuszokról tudáspróbán informálódhatunk. A bányatelepülések fejlődését bemutató térképek mellett kiválaszthatunk egy helyszínt a különböző történelmi korokból, s képet is nyomtathatunk róla. Tevékenységeken keresztül megismerhetőek a szolgáltatások, s látható a város 1947-es kulcsa.

Kiss Vendel történész, a kiállítás kurátora a szinte semmiből néhány év alatt a bányászat révén létrejött kolóniákról szólt, amellyel együtt a szolgáltatások, az egészségügyi és kulturális hálózat is kiépült, majd a városi címet is elnyerte a négy elődtelepülés egyesítésével.

Pál Gabriella mondott pohárköszöntőt, majd Kiss Vendel vezette végig a látványos és rendkívül informatív, a 21. századi technikát is felvonultató kiállítótérben a látogatókat.

A tárlat sikerét igazolja, hogy a látogatók nagyon sokáig álltak a modern technikai megoldásokkal kialakított „tárlók” előtt.

A Tatabányai Múzeum rendkívül látványos és informatív kiállítását jövőre is lesz lehetősége mindenkinek megtekintenie. A múzeum iskolai csoportokat is szívesen fogad a Szénre épült város című kiállításon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában