Előadás

2022.10.07. 14:15

Vámos Miklós Esztergomban találkozott a közönséggel

Az Országos Könyvtári Napok keretein belül az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárba látogatott Vámos Miklós József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, televíziós műsorvezető, közéleti személyiség, aki számtalan érdekes történetet is elmesélt a közönségnek.

Walczer Patrik

Vámos Miklóstól sok érdekességet megtudhattak az esztergomiak

Forrás: 24 Óra

Fotós: Walczer Patrik

– Szoros szálak fűznek a városhoz, mivelhogy egyszer dokumentumok alapján írtam egy Apák könyve című regényt. Amit abban olvasnak – az utolsó fejezetet leszámítva – történelmi tényeken alapulnak. Amikor az egyikbe azt írom, hogy van egy tojás alakú zsebóra, amit megtaláltak egy harctéren, akkor tényleg van egy ilyen tárgy – mondta, majd hozzátette, hogy az említett óra a bécsi Iparművészeti Múzeumban tekinthető meg.

Az egyik fontos forrása a Cselebi nevű török utazó volt, aki a török hódoltság idején bebarangolta hazánkat. Le is jegyezte utazásait, melyet az Országos Széchenyi Könyvtár őriz. Az említett műbe Vámos Miklós többször beleolvasott, kijegyzetelte a hasznos információkat belőle.

– Cselebi például azt írta Pécsről, hogy a főtér csendjét felveri az estikék állandó jövés-menése. Azt is írta ő, hogy a líceumnak a kupolája két nagy oszlopon nyugszik és leírta, hogy milyen stílusú. Nagyon tetszett nekem, ezért szó szerint beírtam a könyvbe – jegyezte meg.

A regényt a Mozgó Világ nevű havilap egy év alatt havi folytatásokban közölte és a főszerkesztő, P. Szűcs Julianna művészettörténész közölte vele, hogy az egri líceumnak nincs is kupolája, de ha van, akkor nem is nyugszik ilyen oszlopon.

– Mielőtt megjelent volna a könyv, vettem a fáradtságot és elmentem Egerbe. Megnéztem, bementem a líceumba és láttam, hogy itt soha nem lehetett kupola, igaza van. P. Szűcs Juliannának. Hát akkor mi történhetett? – tette fel a kérdést.

Visszament az Országos Széchenyi Könyvtárba, megint kikértem a Cselevi művét és nézegettem. Végül kiderült, hogy az utazó az esztergomi dómot tévesztette össze egy másik épülettel. Ezután Vámos Miklós a végső megjelenés előtt az esztergomi, egri és pécsi épületeket „áttolta” a megfelelő helyükre.

Hajléktalanok - Az energiaválság és az intézmények fűtése kapcsán Vámos Miklós elmesélte, hogy korábban hosszabb időt töltött el az amerikai New Haven városban található Yale Egyetemen és többféle újságba, köztük a New Haven Registerbe is írt. Egyszer egy cikkben olvasta, hogy a városi könyvtárba beszoktak a hajléktalanok és a bőrözött kanapékon ülve melegednek és a hitelesség érdekében könyvet is kezükbe vesznek, hogy olvasónak álcázzák magukat. A jelenség kapcsán a cikkben megjegyezték, hogy az otthontalanok a kellemetlen szaguk, és az összepiszkolt illemhelyiségek miatt sok problémát okoznak és hogy a polgármestertől várnak segítséget. A városvezető elment a könyvtárba, felmérte a helyzetet, majd egy régi irodai helységet kialakított a hajléktalanok számára, ahol ágyakat és zuhanyzókat helyeztek el. Így a nehéz helyzetben lévőknek végre volt hol melegedniük.

Beszélt arról is, hogy ha valaki hiteles történelmi regényt szeretne írni, akkor tisztában kell lennie azzal, hogy évszázadokkal ezelőtt hogyan éltek és viselkedtek az emberek, milyen volt a lakókörnyezetük és milyen volt a társadalom jellege.

A találkozó végén azt is mondta, hogy minden nap eszébe jut egy regényötlet, majd megemlítette legújabb köteteit. Úgy gondolja, hogy az Ötvenhét lépés című kisregény sok mindent elárul arról, hogy szerzőként hogyan alkot. Két hete jelent meg a Palackposta című könyve, amelyben „Ki nem küldött tudósítónk jelenti” címmel írt publikációi szerepelnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában