Kiállítás

2022.10.24. 19:47

Régi utakon a művészetbe Észak-Komáromban

A Duna innenső partján élő és alkotó A. Bak Péter Corvin-díjas festőművész nyitotta meg a felvidéki Észak-Komáromban a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete (MAMSzeE) őszi, november 11-ig megtekinthető, Menekülés a művészetbe című tárlatát a Limes Galériában.

Kemma.hu

Forrás: Beküldött

„Nem az a fontos, hogy ki, mikor, mekkora méretben, mennyi idő alatt csinálta, hanem csakis az alkotó személyétől elszakadt műtárgy belső értéke” – fogalmazott A. Bak Péter, a kiállítás kurátora a megnyitón Szőnyi István festőművész gondolatát idézve.

A Magyar Nemzet tudósítása szerint a tavalyi évben megválasztott elnöknek, Kovács Csonga Anikónak és az egyesülethez tartozó Limes Galéria új vezetőjének, Balla Ritának ez az első közösen szervezett szalonkiállítása a tagok munkáiból. A csoportos, válogatott tárlatra a szakmai zsűri harminc alkotó beküldött munkái­ból végül negyvennyolc alkotást válogatott ki.

A kollektív kiállításon a pandémia időszaka alatt létrejött műveket mutatják be. A kiállításon látható művek témáit, formavilágát nem a pillanatnyi divatok irányították, hanem a belső tartalmi indulatok.

A. Bak Péter: Délutáni fények
A. Bak Péter: Délutáni fények
Forrás: Beküldött

A zsűribizottság tagjai voltak: A. Bak Péter festőművész, művészeti író és szakbecsüs, Keppel Márton művészettörténész, Kovács Csonga Anikó grafikus, festőművész, a MAMSZE elnöke, Méry Beáta festőművész, valamint jómagam. A kiállító művészek kivétel nélkül az egyesület tagjai, zömé­ben Dél-Szlovákiában élő alkotók, de vannak köztük dorogi, lábatlani, Budapesten élő művészek is.

- A MAMSZE seregszemléjének hívószava a „lockdown” volt, utalva a Covid-világjárvány által okozott fizikai zártság tapasztalatára. A szalon kiegészítő jelmondata a „menekülés a művészetbe” volt, jelezve a fizikai tapasztalatot meghaladó valóságban egyedüli módon érzékelhető szabadság elérésének útját – mondta Keppel Márton művészettörténész.

Az egyesület tagjai között felvidéki építészek is alkotnak, ők az elmúlt három évben készült terveikkel vagy már a kész épületegységekről készült fotókkal és egyéb digitális felvételekkel képviselik az építészet műfaját. A Lockdown – Menekülés a művészetbe című tárlat keddtől péntekig 13 és 16 óra között, november 11-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában