Tár-Lak Szalon

2022.10.15. 15:58

Idős korában tanult meg festeni az Esztergomban kiállító a szlovák alkotóművész

Ahogy én látom címmel nyílt meg Mária Lišková festőművész kiállítása a közelmúltban Esztergomban. A Tár-Lak Szalonban megtartott eseményen Szabó Istvánné, a megyei Szlovák Önkormányzat elnöke méltatta a vágsellyei alkotó kompozícióit.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Mária Lišková festőművész barátsága egy 2017-es oroszlányi tárlat kapcsán alakult ki a megyei Szlovák Önkormányzat munkatársaival. Az önkormányzat vezetője már akkor eldöntötte, hogy a szlovákiai alkotó képeit Komárom-Esztergom megye más településeire is el kell vinni, mert olyan lenyűgözőek.

A folytatás Tatabánya volt, majd most Esztergomba érkeztek meg Lišková művei. A méltatásban elhangzott, hogy festő már gyerekkorában szívesen rajzolt, és bár nem sikerült bekerülni egy művészeti gimnáziumba, és ezért nagyon elkeseredett, olyannyira, hogy sokáig nem készített képeket, azonban a tehetsége végül nem hagyta nyugodni és újra rajzolni, festeni kezdett.

Ahogy én látom címmel nyílt meg Mária Lišková festőművész kiállítása a közelmúltban Esztergomban. A Tár-Lak Szalonban megtartott eseményen Szabó Istvánné, a megyei Szlovák Önkormányzat elnöke méltatta a vágsellyei alkotó kompozícióit.
Mária Lišková festőművész kiállítása Ahogy én látom címmel nyílt meg Esztergomban
Fotós: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

Igaz, hogy erre az újrakezdésre nagyon sokat kellett várnia, hiszen ez 2004-ben történt, a nyugdíjazása előtt. Ekkor iratkozott be a vágsellyei művészeti iskolába, melynek elvégzése után, magántanulóként elsajátította a különféle festési, grafikai technikákat. 

Ezt követően Pozsonyba ment, ahol több tanfolyamon is részt vett. Mestereinek, oktatóinak köszönhetően önbizalmát visszaszerezte és termékeny alkotó lett, a pozsonyi évek óta Mária Lišková több mint hatszáz képet készített. A munkáival már több önálló és csoportos kiállításon szerepelt Szlovákiában és más országokban is.

Olaszországban is sikeres
Mária Lišková nemcsak két tucat kompozíciójával készült Esztergomba, de rövid alkotói biográfiáját is elhozta magával, hogy azt kifüggessze a Tár-Lak Szalonban. Az október 20-áig látogatható kiállítás főszereplője ebben bevallja, hogy az olaj- és akriltechnika mellett nagy kedvence az úgynevezett paverpol is, illetve hangsúlyozza, hogy számára a természet a legnagyobb inspiráló erő. A vágsellyei alkotó több művészeti közösségnek is tagja, így többek között a Nyitrai Művészeti Klubnak. Azon szerencsések közé tartozik, aki nemcsak itthon, de külföldön is kiállíthatott, így például Olaszországban több alkalommal. Díjait, elismeréseit sem csak Szlovákiában söpörte be, hanem olaszországi szereplései nyomán, egyebek mellett Rómában, Velencében, illetve Szlovákiában Besztercebányán, valamint lakóhelyén, Vágsellyén is. 

A méltatásban elhangzott: „Munkáit a valóságos megjelenítési forma jellemzi, amit impresszionista hangulattal ötvöz. Legtöbb képén az olajtechnikát alkalmazza, de szívesen kombinál különböző anyagokat, többnyire akrilt és olajat. A kombinációkban már-már absztrakt felületeket hoz létre, amelyekben a táj valódi kontúrjai is megjelennek. Az esztergomi kiállításon a művész természetszeretete nyilvánul meg, és bár kompozícióinak színei szinte vibrálnak, de az összbenyomás végül mindig nyugalmat áraszt.” 

A kiállításmegnyitó érdekessége volt, hogy azon zenés versfeldolgozásokat hallhatott a közönség. Kovács Anna zongoraművész és komponista Valentín Beniak szlovák költő Vándorének és Ady Endre Őrizem a szemed című költeményének zenés átiratát adta elő. Emellett elhangzott Beethoven Örömódája, szlovákul és magyarul is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában