Szépkorú

2022.10.06. 20:45

70. évfordulóját ünnepelte a Komáromi Jókai Színház

A színház megalakulásának 70. évfordulóját a társulat, Észak-Komárom városa és a színház közönsége együtt ünnepelte.

Körtvélyfáy Dina

Ünnepelt a teátrum, az egykori művészeket is köszöntötték

Forrás: Beküldött

Fotó: Fóti Dávid

Az ünnepi rendezvény a Tiszti pavilon dísztermében kezdődött, ahol Keszegh Béla, a város polgármestere köszöntötte a Komáromi Jókai Színházat, a társulat örökös tagjait, nyugalmazott művészeit és azokat a színházi alkotókat, akik évtizedeken át meghatározó szerepet játszottak a település kulturális életében. 

Elismeréseket adtak át - A jubileum alkalmából emlékplakettel jutalmazták Ferenczy Anna érdemest művészt, Szentpétery Aranka nyugalmazott színművésznőt, Beke Sándor rendezőt, a Kassai Thália Színpad alapító rendezőjét, a Komáromi Jókai Színház egykori igazgatóját, valamint Benes Ildikó nyugalmazott színművésznőt.

Szintén ezt az elismerést vehette át Boráros Imre Kossuth-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja, Cs. Tóth Erzsébet nyugalmazott színművésznő, Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművész, Kopócs Tibor festőművész, Mák Ildikó nyugalmazott színművésznő, Mokos Attila színművész, Petrécs Anna nyugalmazott színművésznő, Ropog József nyugalmazott színművész, Thirring Viola színművésznő, Varsányi Mari nyugalmazott színművésznő, valamint Zsákovics László zeneszerző, a színház korábbi zenei vezetője, zenei rendezője.

Az ünnepségsorozat második állomása a Tarics Lőrincz Margit Színészmúzeum volt: a szabadtéri emlékpark egy új szakasszal bővült, a Kassai-sétánnyal, ahol immár a Tháliát évtizedeken át meghatározó, elhunyt színművészek emlékoszlopai is láthatók. Minden fotós emlékoszlopon található egy QR-kód, amely a Színtár színészéletrajzait teszi elérhetővé az érdeklődők számára.

Ezt követően kezdődött a Komáromi Jókai Színházban a Hetvenkedünk című ünnepi gálaműsor. A bevezető részében Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója üdvözölte a vendégeket és a közönséget, majd a fenntartó képviseletében Csenger Tibor, a Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke méltatta a színházat, átadva Milan Belica megyeelnök emlékplakettjét és emléklapját. Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a Szlovák Köztársaság Arany Emlékplakettjével és emléklapjával köszöntötte az ünneplő teátrumot.

A társulat örökös tagjainak és nyugalmazott művészeinek műsora Beke Sándor rendező, a színház egykori igazgatója személyes visszaemlékezésével indul. Újra láthatta a közönség a komáromi színpadon Thirring Violát, Dráfi Mátyást, Cs. Tóth Erzsébetet, Szentpétery Arankát, Zsákovics Lászlót, Mák Ildikót, Benes Ildikót és Boráros Imrét, Kövesdi Szabó Mária pedig a kassai kollégák és a keleti publikum üdvözletét adta át a Komáromi Jókai Színháznak. A gálaműsorban közreműködött a Beliczay Kamarazenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában