Sziklai Károly

2022.08.24. 07:00

Ablakkiállítással lepi meg a Nyergesen járókat az idős, aranyszívű festő

Nagyon sok közeli és távolabbi terve is van a nyolcvanharmadik életévében járó, Nyergesújfalun élő festőnek, Sziklai Károlynak.

Fenyvesi Károly

Forrás: sziklaikaroly.freewb.hu, F. K.

Új színfolt a 10. számú főútról az OTP mellett felfelé induló Jókai utca tetején Sziklai Károly családi házának két ablaka. A 83. életévében járó festő négy képe látható, ha éppen nincsenek leengedve a redőnyök.

Az aktuális látvány Nyergesújfalun most virágkompozíció, írországi tájkép, a neszmélyi Duna-part és egy Bécshez közeli táj. Mindkét ablak sarkában egy öt éve megjelent könyv: A mélyből jött festő – Sziklai Károly életműve. 

Új színfolt a 10. számú főútról az OTP mellett felfelé induló Jókai utca tetején Sziklai Károly családi házának két ablaka. A nyolcvanharmadik életévében járó festő négy képe látható, ha éppen nincsenek leengedve a redőnyök.
Esztergomi Bazilika (akvarell)
Forrás: sziklaikaroly.freewb.hu

A látványról csak annyit árult el érdeklődésünkre a tokodaltárói születésű, harminc évi bányamunka után nyugdíjba vonult Karcsi bácsi, hogy az alkalmi kiállításokkal elhunyt, szeretett felesége emlékét is idézi. Sokan becsöngetnek hozzá az erre gyalogosan járók, az autókkal elgurulók egy része alkalmanként megállítja kérdéseivel a város utcáin, terein, temetőiben.

A kérdezők sorába beállva kaptuk a választ arra, milyen elképzelések szerint cserélődnek a képek a két ablakban. Kiderült, erre nincs se közeli, se távlati terve. Általában hetente kerülnek új festmények az ablakokba, kizárólag lelki hangulattól vezérelve. 

Új színfolt a 10. számú főútról az OTP mellett felfelé induló Jókai utca tetején Sziklai Károly családi házának két ablaka. A nyolcvanharmadik életévében járó festő négy képe látható, ha éppen nincsenek leengedve a redőnyök.
Táti Duna-part (akvarell)
Forrás: sziklaikaroly.freewb.hu

Az első önálló kiállításán Mogyorósbányán köszöntött, bányászként 1989-ben nyugdíjba vonult festő mostanában hajnali fél ötkor kel, rádióhallgatás közben lefőzi, megissza a kávéját. Fél hat körül már lent van a nyergesi Duna-parton, minden alkalommal elvarázsolja a táj látványa. Skiccel, rajzol, építi új festményeinek hangulatát. Általában fél kilenc körül indul haza, alkalmanként nagy kört téve. Gyakran állítják meg egy-egy üdvözlésre, kérdésre, például a főutcán, a régi köztemetőben és a Vadkörtefa utcai új lakótelep építkezésének szélén is. 

A vásznon élnek
Egy korábbi rövid kirándulása során, a festőállványa előtt állva, Sziklai Károly meghívást kapott egy apátság papjától néhány napos alkotói vendégségbe. Kora, egészségi állapota miatt, ezt az élményt orvosi tanácsra Karcsi bácsi csak kísérővel tudta elképzelni, illetve olyan képzőművész alkotóval, akinek szintén élményt jelent az adott táj papírra, vászonra örökítése. Ez a program egyelőre nem állt össze. A mélyből jött festő már készül az őszre is. Szeretné megörökíteni egy újabb évszak, változó színeit (is). Úgy tapasztalja, hogy az ipari fejlesztések, lakótelepi építések nyomán nagyon sok kedves, régi emlék látványa tűnik el egy új generáció számára. Tervei szerint folytatni fogja az általa ismert, kedvelt települések jellegzetes régi épületeinek rajzolását, megfestését. Dossziéja már figyelemre méltóan nagyon vastag. 

Ebédjét, eldobható csomagolásban, házhoz hozzák. Ami megmarad, kiteszi az egyik utcai ablak párkányára. Mindig van gazdája. A délutánt egy félórás szundikálás nyitja, aztán jön egy két-három kilométeres séta. Hazaérkezése után egy kicsit locsol a kertjében, tesz-vesz a két, kiállítótérként is jellemezhető szobájában, a konyhában, a műteremként nagyszerűen működő előszobában, aztán jön egy séta a közeli vadkörtefáig vagy kicsit tovább, az egyik városi pincesor elejéig.

Jó, kevésbé ­rossz időben gyakran leballag a Duna-parti csónakházhoz, felsétál a Sánc-hegyre, alkalmanként megérkezik egy-egy tanítványa, kézzel írogatja életének eddigi, számára fontosnak ítélt történéseit. Tévét ritkán néz, este nagyon gyorsan álomra hajtja a fejét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában