Tárlat

2022.07.08. 12:41

Ritka betegséggel élők mutatják meg a tatabányai kiállításon: ők is boldogok

A ritka és veleszületett rendellenességgel élők ügyében közös a felelőssége a szakembereknek a szülőknek, és gyakorlatilag az egész társadalomnak, ez a felelősség elsősorban türelemre és kitartásra kell, hogy épüljön. Erre is „figyelmeztet” az a fotókiállítás, amely pénteken a megyei kormányhivatal aulájában nyílt, Ritka betegek boldog pillanatai címmel. Az alkotók mindegyike ritka betegséggel küzd.

Petrik J.

Ritka betegek boldog pillanatai címmel nyílt kiállítás a tatabányai kormányhivatalban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási B.

Sárkány Krisztina megyei fogyatékossági tanácsadó a tárlat megnyitása előtt azt hangsúlyozta, a tanácsadói hálózat ma már országos és államilag finanszírozott. Fontos feladat, hogy az egészségkárosodottak számára elérhetővé tegyék a szakmai- és közszolgáltatásokat, illetve hogy a rászorulókat ellássák tanácsokkal, információkkal.

A RIROSZ, azaz a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége szervezte kiállítás megnyitóján dr. Kancz Csaba kormánymegbízott kiemelte, mekkora kincs is az egészség, ezért is fontos, hogy a ritka betegségekben szenvedő embertársainknak – lehetőségeinkhez mérten – minden támogatást megadjunk. A kormánymegbízott a közös felelősségünkre is felhívta a figyelmet.

Ezt követően Varga Gabriella ritka betegséggel élő embertársunk beszélt a nehézségeiről. Úgy fogalmazott, hogy ő és sorstársai az egészségügy árvái, hiszen többségüknél – mint nála is – még a „kórt” sem tudják diagnosztizálni, ezért gyakran bezáródnak előttük az ajtók. Kevesen gondolnánk, hogy egyébként a ritka betegséggel élők száma hazánkban eléri a nyolcszázezret.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában