Posztumusz kiállítás

2022.06.19. 08:20

Bali szigetéről hozta az ihletet az elhunyt művész, Esztergomban idézik őt képei

Szük Norbert grafikus, festő posztumusz kiállítása az esztergomi Kapcsolatok Házában látható.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A halál mindig keserű dolog az itt maradottaknak, akik újra és újra feldolgozzák, újra átélik emlékeikben az elhunyttal való időt, találkozásokat. Különösen így van ez egy művész esetében, ahol nem csak a rokonok, barátok, de a tisztelők, rajongók szívében is nagy űr támad az elvesztés miatt.

Szük Norbert szívesen látott vendége volt Esztergomnak, ahová többször is látogatott, de még inkább kiállított. Halálára nem lehet talán jobb választ adni, mint bemutatni a közönségnek, a nagyvilágnak, hogy milyen fantasztikus hangulatú képeket alkotott. A szomorú, de mégis felemelő történet tehát egy kiállítás, melyet az Eurohíd Alapítvány az esztergomi főtéren található Kapcsolatok Háza galériájában rendezett meg. 

A Szük Norbert-emlékkiállításról Mécses Éva Hilda, a galéria vezetője fogalmazott meg gondolatokat, melyeket ezúttal teljes terjedelmében közlünk. „Pont egy éve, hogy Szük Norbertnek kiállítása lett volna a Rondella Galériában. Megbeszéltük, egyeztettük, de már nem jöhetett létre. Úgy gondoltam, itt az ideje bepótolni, igaz, egy év késéssel, a galéria és már Norbi nélkül. Több alkalommal bemutatkozott már Esztergomban, csoportos kiállításokon vett részt; a Vármúzeumba, illetve a Kaleidoszkóp Házba önálló kiállítást is szerveztünk neki. Norbi egy örök optimista ember volt, jókedve, vidámsága, erős személyisége nem is sejtette, hogy ma itt fogunk állni nélküle.”

Ars poetica - Szük Norbert saját honlapján többek között így írt önmagáról: „Festőművészként akril-vászon, olaj-vászon képeket alkotok egyre színesebb stílusban a rengeteg utazásom és a Balin töltött éveim hatása miatt. Minden művészeti irányzatot szeretek, de leginkább a szürrealizmus és a pop-art a kedvencem, amelyek érezhetőek is a művészetemben. Jelenlegi stílusom a legoptimistább és leginkább pozitív hangvételű, derűt és harmóniát sugároz. Negyvenkét éve festek, rengeteg stílusom és irányzatom volt már, kerestem és kutattam önmagam, mindig kísérleteztem.” 

Szük Norbert tíz évig élt Balin, ott alkotott. Ez erőteljesen érezhető munkáin is. Ha bemegyünk a kiállításra, elsőre a sok élénk szín használata tűnhet fel a látogatónak. Norbi ezzel szerette volna jelezni a fényt, az életben való hitét. Bár nagyon rövid idő adatott számára, művészete mégis kiteljesedett. Vonzották a misztikus témák, visszanyúlt egészen a primitív témákhoz is. Tudjuk, hogy minden, ami a természetben létezik, annak van egy folytatása, amit korábbi formákból hoznak létre. Ezen a kiállításon olyan új képeit is bemutatjuk, amelyek ősi motívumokat dolgoznak fel, teljesen modern formában.

Mondhatjuk, hogy a természetből dolgozott, ugyanakkor vonzották a természetfeletti, vallásokhoz és misztikához kapcsolódó témák is. Ennek a kettőnek az ötvözete nagyon különleges látványt hoz létre és átsugárzik rajtuk az energia, amit Norbi is magá­énak mondhatott. Egyszerre van jelen az ősi és modern; a természet és a misztikum; a vallás és a jelen valósága. Azt gondolnánk, hogy ezek nem férnek meg egy képen, de Norbi munkái azt bizonyítják, hogy igen.

Hogy a résztvevők még jobban át tudják adni magukat Szük Norbert filozófiájának, megtekintették azt a rövid videót, amelyben saját maga beszél művészetéről. A videót Mécses Éva Hilda 2020 végén készítette a Rondella Galériában, egy csoportos kiállítás kapcsán, amikor a művész különdíjat nyert a zsűri döntése alapján. A kiállítás június 26-áig várja a látogatókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában