Irodalom

2022.05.31. 07:40

Zúgtak a harangok: bemutatták a tokodi poéta új verseskötetét

Linn Márton: Zúgjatok harangok című verseskötete a községi könyvtárban mutatkozott be.

W. P.

Forrás: Raáb Zoltán

A közelmúltban a községi könyvtárban mutatták be a  Tokodról származó, majd szülőfalujába tatabányaiként visszatérő Linn Márton: Zúgjatok harangok című verseskötetét. A rendezvényen Takács Rita könyvtáros köszöntötte a vendégeket. Ezután Cserteg István kulturális, ifjúságszakmai és tehetséggondozó-szakember, filmes kutató beszélgetett a kötet alkotójával, illetve Földessy László felvidéki énekessel, költővel, pedagógussal, aki pánsíppal is zenélt a közönségnek. 

Cserteg István beszámolója szerint a verseskötet bemutatásakor az érdeklődők megtudhatták, hogy Linn Márton kalandos élete a szeretet keresése és megélése mentén színes és izgalmas, mindezek az „élmények” meg is jelennek a költeményeiben. A szerző elmesélte, hogy szülei szegény családból származtak, a második világháború után testvéreivel az ország különböző intézeteibe kerültek. Később megtalálta őket, de nem tudta egyesíteni a családot. 

Linn Márton ennek ellenére gazdag életet épített fel, amelyben a szeretet, a minőségi élmények a legfontosabbak. Verseiben szinte az egész Kárpát-medence települései megjelennek. Közösségi és családi élmények, bányászkultúra, barátok, szerelmek és az alkotói hitvallás helyet kapott, amelyben az igazság kapja a főszerepet. 
Cserteg István a Gyermekkor, a Karácsony Martonvásáron 1961, az Üzenet a fiataloknak, a Szeretetbolt című verseket és a címadó alkotást olvasta fel, melyek köré kerekedtek ki az alkotó élettörténetei és a hitvallása. 

A filmes kutató beszámolója szerint a találkozón nélkülözhetetlen volt a baráti beszélgetés, a humor és a meghitt pillanatok. Az alkotó elmondta, hogy a következő kötetének versei és terve is elkészült, melyek hamarosan szintén megjelenhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában