Hagyományőrzés

2022.04.14. 19:53

Karikázó után jöhet a húsvéti locsolóbál a Kenderkében

Az idén negyvenéves Kenderke néptáncműhely két programon is képviseltette magát a hétvégén, és már készül is a következő kettőre.

Sz. A.

A Tatai Szarkalábak nem csak a színpadon, hanem a táncházban is jeleskedett

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Szombaton a Vértes Agorájában két tánccsoportjuk is fellépett az I. Komárom-Esztergom Vármegyei Neptáncfórumon. Itt a Tata Táncegyüttes, amely a régi kenderkés növendékekből nőtte ki magát, széki tempókkal képviselte a Kánya Réka művészeti vezető, Szentpéteri Balázs és Szabó Tibor tánckarvezetők által irányított közösséget. 

A fellépők sorában ott volt még a Tatai Szarkalábak, amely másfél évtizeddel ezelőtt a műhelyhez tartozó szülőkből alakult, mára pedig igazi néptáncos baráti közösséggé alakult, ahol a hagyományőrzés elkötelezettjei felnőtt fejjel is újrakezdhetik, vagy épp elkezdhetik a táncot. Ők Pőcze Gyöngyi és Szabó Tibor irányításával magyarpalatkai táncokat adtak elő, Fordulj egyet előttem címmel. A művészeti vezetők által létrehozott koreográfia mulatozós életképpel indult, innen vezették be a lányokat, asszonyokat a legények, hogy aztán betöltsék az egész színpadot. A hangulat a fellépés után is megmaradt: a táncházban is sokáig ropták a kenderkések, akikre vasárnap újabb program várt. 

Míg tavaly a pandémia miatt csak online tudták megszervezni a böjti karikázót, most újra megtöltették a Kossuth teret. A böjt hagyományosan tánctilalmi időszak volt, zenés táncmulatságot nem lehetett tartani, ez alól csak az úgynevezett faluhossza járások, karikázók, női táncok jelentettek kivételt, de zenekari kíséretük ezeknek sem lehetett, pusztán csak az ének volt illendő az elmélyülés időszakában. 

Ezt elevenítette fel a száz virágszál vasárnapjával Farkas Emőke és Kánya Réka még 2016-ban, majd az azt követő években. Az idén a Pötörke, valamint tatabányai Forgórózsa leány és női táncosai csatlakoztak a kenderkésekhez. A házigazda ötletgazdák mellett Gyurkó Erzsébet és Szegvári Ildikó vállalt szerepet a betanításban. A száznyi asszony és leány hagyományéltető programja ezúttal neszmélyi és Komárom megyei karikázókkal, majd a közönséget bevonva kapuzással ért véget. 

A műhely közben már újabb programra is készül, immár a húsvét jegyében. A 13-i tojásfestés után a Kenderke-székházban 18-án locsolóbál lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában