Feszültségcunami tökéletes díszletben

2022.02.25. 06:54

Szexi sztori a zárva tábla mögött: szerelem, megcsalás és vágyak a Jászaiban

A színház a napokban mutatta be az Illatszertárt. A darabban egy belvárosi drogéria látszólag gondtalan világának kulisszái mögé pillanthattak be a nézők.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

Boldog békeidők. A 30-as évek Budapestje, karácsony előtt. A Váci utcai drogériába csöppenünk, ahol minden bajra megvan a megfelelő gyógyír. Az érkezőket nagy odafigyeléssel, mosolygós arccal szolgálják ki az itt dolgozók. A gépezet látszólag tökéletesen működik, a gazdasági válság ellenére. A legnagyobb alázattal, tisztelettel fordulnak a betévedő vevők felé a boltoskisasszonyok és drogisták, a megrendelt árut a kifutófiú viszi házhoz biciklin. Tökéletes az összhang. De a látszat csal.

Rengeteg a humor

Amint kikerül a zárva tábla a bejárati ajtója, a kifinomult fehér köpenyesek arca és jelleme mintha megváltozna. Az apró nézeteltérések lassan hatalmas feszültségcunamihoz vezetnek. A bomba robban. Az indulatok néhol még tettlegességig is fajulnak. Szerelem, megcsalás, csalódás, beteljesületlen vágyak. Az élet nehéz pillanatai rajzolódnak ki előttünk. A lassan kibontakozó történetet rengeteg humor szövi át, amelynek fő célpontja és szereplője a kifutókat alakító szereplők személye, és egy láthatatlan szerelem főszereplői.

A történet egy aprólékosan kidolgozott világban játszódik, a díszlet rendkívül részletgazdag. Minden picinyke fiola a megfelelő polcon áll. Ragyogó fények a gyönyörű drogáriában, ahol a kétfelvonásos darab játszódik. Mégis a hatalmas, díszes kirakat üvegén át érzékeljük a nyüzsgő Váci utcát, érezzük a karácsony közeledtét.

– Az idén nekem jutott az a feladat, hogy ezt az édes-keserű, látszólag nosztalgikus darabot elővegyem, ami egyébként egy nagyon szép emberi történet – mondta a darabról Szikszai Rémusz rendező.

Boldog békeidők

– Nagyjából a ’30-as évek elején játszódik, az első világháború után, egy polgárháború és egy világválság után, de még a második előtt. Abban a látszólagos boldog békeidőben, ahol azért az emberek idegrendszerében nem múlt el nyomtalanul a történelem. Ha most belehelyezzük magunkat egy ilyen korba, elképzeljük, hogy bő tíz évvel ezelőtt még világháború volt, nyolc évvel ezelőtt egy polgárháború, majd egy olyan gazdasági világválság, ahol majd' mindenki éhen halt, akkor már rögtön nem egy feltétlenül idilli képet kapunk.

Szexi sztori a színpadon - A Jászai Mari Színház Illatszertár című romantikus vígjátékával egy belvárosi drogéria látszólag gondtalan világának kulisszái mögé pillanthattak be a nézők. A darabot a színház március 4-én 19 órakor, március 17-én 15, 18-án 19 órakor tűzi műsorára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában