Hagyomány

2022.01.19. 20:07

Sosem látott kultúra napi műsorral lepi meg Tatát a Kenderke

Minden eddiginél különlegesebb kultúra napi programmal készül a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola január 21-re.

Kemma.hu

Közös örökségünk a ránk hagyományozódott kultúra

Forrás: Kenderke Református AMI

Az már hagyomány a városban, hogy a kenderkések adják a kultúra napi műsort, most azonban élő tárlatot, sétáló színházat rendeznek az Esterházy-kastélyban, több turnusban várva a vendégeket. Érdemes mielőbb jegyet váltani, a férőhelyek ugyanis rohamosan fogynak. Mint megtudtuk, a belépők megváltásával a Tatai Kenderke Néptáncegyesületet támogathatják az azt megváltók.

A műsorban az egész kastély megelevenedik majd, helyiségről helyiségre. A Zöld szalonban például tiszta gondolatokat szőnek majd, a könyvtárban Rigó Balázs alpolgármester mond majd verset, míg Szabó Tibor népdalénekes énekelni fog, a grófnő lakosztályában Händel dallamai csendülnek majd fel, de lesznek táncelőadások, zongorodarabok, megzenésített versek, valamint imarészlet is. 

A kenderkések arra keresik és adják majd meg a választ, hogy a köznép és az arisztokrácia kultúrája különbözik-e egymástól, és hogy milyen hatással volt egymásra a két világ. Mindehhez az 1800-as éveket idézik majd meg. A műsorban, amelyet a Kenderke tanárai álmodtak meg és rendeztek közösen, tatai és tatai kötődésű művészek, előadók is közreműködnek majd.

Farkas Emőke, a művészeti iskola igazgatója elmondta: Kun Katalinnak, az intézmény korábbi igazgatójának köszönhetik a kultúra napi műsorok hagyományát. Kiemelte azt is, hogy a Kenderke tantestülete közösen hozta létre az élő tárlatot, és hogy a szellemi kincseink, amelyekből ma táplálkozunk, élünk, azok több világból tevődtek össze, hagyományozódtak ránk. Ez a mi örökségünk. 

A program fellépői - Beeri Barnabás zongoraművész,  Juhász Zsuzsanna - textiltervező iparművész, Rigó Balázs, Sarabia Daniella - operaénekes és előadó művész, Székelyné Szőke Szilvia – népdalénekes. KULTÚRHAKNI: Csere Márta, Járóka Béla, Nágel Balázs, Nágelné Csere Ágnes, Zsombok József. A Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola tanárai közül Bánáti Norbert, Balogh Regina, Békés Andrea, Farkas Emőke, Hitch Dóra, Hulinné Gyenizse Judit, Kánya Réka, Pőcze Gyöngyi, Szabó Tibor, Szentpéteri Balázs, Varga Boglárka, a Kenderke Református AMI végzett diákjai, a Tata Táncegyüttes tagjaiból Tupi Gergely, Szilágyvári Barbara, és Szénási Anna, valamint a Sárarany Zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában