KULTtárlat

2022.01.28. 20:00

Az istenadta nép az előkelőkkel találkozott az Esterházy-kastélyban

A kultúra forrása – az isten­adta nép és az előkelők találkozásainak tükrében címmel tartottak eleven, összművészeti KULTtárlatot Tatán a magyar kultúra napja alkalmából.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Kemma.hu

A különleges műsort előzetes regisztrációt követően hat turnusban nézhették meg az érdeklődők, akik az Esterházy-kastély termeit végigjárva találkozhattak zenével, tánccal, irodalommal, képző- és iparművészettel egyaránt. 

– Nagyon szépen köszönjük az Esterházy-kastély közösségének, hogy újra befogadta a várost, köszönöm mindenkinek a munkáját, aki segítette a szervezést, és nagy köszönet a Kenderke művészeti iskolánknak is, amely hosszú évek óta kiemelt szereplője a magyar kultúra napi ünnepségeinknek, idén pedig olyan különleges produkciót szerveztek, amilyet korábban még nem láthattunk – részletezte Michl József

Az összművészeti KULTtárlat különleges élményekkel gazdagította a közönséget (Forrás: Kemma.hu)

Az eseményt Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy amikor a magyar kultúrát ünnepeljük, akkor a Kárpát-medencében magyar földön élő magyar emberek és a nemzetet alkotó nemzetiségi kisebbségek együttes kultúráját ünnepeljük. Hozzátette: ehhez persze kell egy gazdaságszervező erő is. A magyar történelemben hosszú évszázadokon keresztül a főúri gazdaságok, uradalmak voltak azok, melyek képesek voltak a térségnek a gazdaságát megszervezni, meghatározni, és hozzásimítani azoknak a kisebb közösségeknek a munkakultúráját, amelyek együttműködtek az uradalommal. 

Sok fellépő - A tatai programban fellépett Beeri Barnabás – zongoraművész, Juhász Zsuzsanna – textiltervező iparművész, Rigó Balázs, Sarabia Daniella – operaénekes és előadóművész, Székelyné Szőke Szilvia – népdalénekes és a Sár­arany Zenekar. A Kenderke tanárai, asszisztensei és a Tata Táncegyüttes tagjai: Bánáti Norbert, Balogh Regina, Békés Andrea, Farkas Emőke, Hitch Dóra, Hulinné Gyenizse Judit, Kánya Réka, Pőcze Gyöngyi, Szabó Tibor, Szentpéteri Balázs, Varga Boglárka, Tupi Gergely, Szilágyvári Barbara, Szénási Anna, Kelemenné Goldschmidt Judit, valamint Szentimrey Panna. 

Kulturális örökség - A városhoz kötődő fellépő művészek a helyszínen az előkelők és a köznép világainak találkozásaira hívták fel a figyelmet az 1800-as évekre fókuszálva – írja a tata.hu. Rigó Balázs alpolgármester, aki maga is aktív szereplője volt a programnak elmondta: – Az összművészeti KULTtárlatot úgy szervezték meg, hogy a kultúra minden szintje és formája egy térben és egy időben jelenjen meg. A műsor alapvető koncepciója az volt, hogy bemutassa, milyen fantasztikus kulturális örökség maradt ránk a népi és a magas kultúra találkozásából, melyet őrizhetünk és továbbadhatunk. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában