Fotókiállítás

2021.10.28. 11:30

Csak egy mondat és Dallos István fotója kell ahhoz, hogy elálljon a lélegzetünk

Létformák címmel látható Dallos István fotóművész, fény- és gondolatartista kiállítása a Puskin Művelődési Ház Bánhidai kisGalériájában. A pillanatok képi leképezései különleges, belső világba kalauzolják a nézőt.

Sugár Gabi

Létformák címmel látható Dallos István fotóművész, fény- és gondolatartista kiállítása a Puskin Művelődési Ház Bánhidai kisGalériájában.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A bennünket körülvevő világot, a tájat láttatja Dallos István, a 24 Óra és a Kemma.hu munkatársa. Megfogalmazása szerint: az egymondatos fotóesszék a címekkel teljesen új kontextust teremtenek. A kiszáradt, kócos faágak mellett pihenő tollpihe „Az írás gyökerei”, az egy irányba hajló fűszálak alatt pedig „Az élet folyása irányba helyez” olvasható. Húsz fotó, hétköznapi „modellekkel”, amelyeket többnyire észre sem veszünk. Az alkotó éppen ezek segítségével hívja belső utazásra a látogatót.

Kakuk Tamás író ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a tárlatot. Múltidézéssel kezdte „a valóság változásainak dokumentumait” bemutató anyagot. A Kernstok Galériában nyitott meg először Dallos István kiállítást, majd felsejlett az X-KLUB. Faludi Ádám szavaival „jókora pezsgőtablettát hajított Tatabánya szódavizespoharába, hogy a monoton buborékoláson változtasson némelyest.“

– Dallos Pista nyakában a fényképezőgéppel járta a várost – tette hozzá. – 1972-től a Tatabányai Bányász Fotóklub tagja, majd vezetője lett, később alapítója a Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely Egyesületnek. Nevesebb pályázatok, csoportos kiállítások résztvevője. Reklám- és sajtófotóval is foglalkozott, több könyv, katalógus és kiadvány fotós társ­szerzője, fotóillusztrátora.

Hozzátette: munkásságának meghatározó vonulata, hogy a fotográfia eszközeivel vizsgálja a város és emberek viszonyát. Régi park címmel jelent meg Belinszki Zoltán verseivel illusztrált fotóalbuma, de megemlítette Szénpor című kötetét is. Tatabánya mellett a lengyelországi Bedzinben és Győrben is volt önálló kiállítása.

– Az itt látható fotók a valóság lenyomatai, a világ megfigyelése, leképezése és újraértelmezése egy közbeiktatott eszközzel, a fényképezőgéppel. A víz, a jég, az ég, a homok, a kavicsok, a fények, az árnyékok, a növények, a madártoll, a csónakok fotói a természet mikrokozmoszából küldött szűkszavú távirati jelentések. A képek készítője a mögöttes tartalmakat kutatja, a jelentéktelennek tűnőben találja meg a távlatokat.

A Létformák című kiállítás november 22-ig látható a Bánhidai kisGalériában.

Újrateremtés

– Húsz képpel készültem, amelyek fontos és jelentős tartalommal bírnak és egymásra mutatnak – mondta Dallos István fotóművész. – Egymondatos fotóesszék. Létformák; a fotográfiának az egyik legfontosabb jellemzője az újrateremtés. A kép ugyanis akkor él, amikor a néző szemben áll vele és újrateremti azt az értelmezést, megfogalmazást, amit a fotós alkotott. Ugyanakkor tükröt rak elénk a fotográfia, amely a valósághoz fűződő viszonyunkat mutatja. Felülete anyagtalan, a rajta lévő információ a lényeges. A címek pedig egy irányba terelik a néző gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában