generációk vizsgálata

2021.09.30. 17:58

Trendi-e a népmese? – tették fel a kérdést a tatabányai konferencián

A Magyar Népmese Napja alkalmából szerveztek konferenciát Tatabányán, a József Attila Megyei és Város Könyvtárban.

S. G.

Steigervald Krisztián előadása

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

Trendi-e a népmese? – tették fel a kérdést csütörtökön az előadók a Magyar Népmese Napja alkalmából szervezett konferencián a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban. A Benedek Elek, a nagy mesemondó születésének évfordulójához kötődő jeles napról 2005 óta emlékeznek meg a szakember azzal a céllal, hogy a népmesék fennmaradjanak és az abban élő bölcsesség tovább hagyományozódhasson az új generációkra. Ugyanez volt az alapgondolata a megyei intézménynek is, amikor neves szakembereket kért fel, hogy mondják el véleményüket e témáról.

Érvek, ellenérvek, hitek, tévhitek a népmesével összefüggésben címmel Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmese kincstár mesepedagógiai módszerének kidolgozója, majd Steigervald Krisztián generációkutató Kulturális értékeink a XXI. században címmel tartott előadást.

Steigervald Krisztián előadása
Fotó: S. G. / 24 Óra

Levezette a sajátosságokat, a veteránoktól a „Z” generációig. Miként jutottak el a spájzolós bizonytalanságtól az énközpontú, a megosztott figyelemmel és a választás kényszerével élő, a külsőségekre fókuszáló fiatalokig. Dr. Józsa Éva egyetemi docens a mesék örök és emberiségen átívelő erkölcsi üzeneteiről szólt, majd Mikolasek Zsófia igazgató, drámapedagógus a népmesék és a drámapedagógia jellemzőit hasonlította össze.

A konferencia tagjai a program zárásaként megtekinthették a felújított épületet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában