150 év

2021.07.19. 07:00

Mesterségeket mutattak be, helyi fellépők adtak műsort a Monostori erődben

A komáromi mesterségeket és a helyi termelőket ismerhették meg azok, akik kilátogattak vasárnap a Monostori erődbe.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Somogyiné Szili Nóra kulturális és turisztikai igazgatótól, a rendezvény főszervezőjétől megtudtuk, a Monostori erőd 150. születésnapja alkalmából olyan helyi mestereket, kézműveseket, őstermelőket hívtak meg, akik a környéken tevékenykednek. Egész napos színpadi programok is várták az érdeklődőket, ahol szintén leginkább a komáromiak kaptak bemutatkozási lehetőséget.

A Kenderkóc népi játszóházban különböző ügyességi fajátékokat próbálhattak ki a kicsik, valamint egész napos kirakodóvásár is volt. Kicsik és nagyok is megtanulhatták a kenyér, illetve a kalácskészítés folyamatát, a tésztakészítést, a formázást és a kisütést is nyomon követhették. Látogatható volt a Kenyérmúzeum is, amely az országban egyedülálló tárlat. Emellett minden páros órában tárlatvezetés indult, jó másfél órás erődtúrán lehetett részt venni.

Az udvar hátsó részében különféle ügyességi játékok, felfújható légvár is megtalálható volt, a kisebbek nagy örömére. A tűzoltók is kilátogattak a rendezvényre, autójukat és felszerelésüket is ki lehetett próbálni.

A színpadi programok során a komáromi mesterségek zászlóit is bemutatták a Garabonciás táncegyüttes tagjai. A mesterségekről Gábor Klára népművelő beszélt részletesebben, a halász, a vízimolnár, ács és a csizmadia foglalkozásokat ismerhette meg a közönség szavai nyomán. Ezt követte a Garabonciás táncosainak műsora, ahol bajnai néptáncot is bemutattak az egyesület tagjai.

Fütyülő nyílvesszőktől is hangos volt az erőd, hiszen Mónus József tradicionális távlövő íjász, többszörös világrekorder is ellátogatott Komáromba. Az íjász legnagyobb lövése elmondása alapján 918 méter, de ezt a rekordját szeptemberben szeretné megdönteni. Az egyik bástya tetején helyezkedett el az erődben, innen lőtt le egy kijelölt célpontra, amelyet a harmadik lövéssel pontosan el is talált.

Később fellépett Havay Viktória és a Horsa Banda, majd a Zsebsün zenekar koncertje következett. Este Gasztonyi Dániel solymászbemutatóját láthatták az érdeklődők. A napot a Magyarock Dalszínház előadása zárta, Az Aranyember című musicallel emlékeztek meg a regény szerzőjéről, Jókai Mórról.

Felért egy ágyúdörgéssel az étel

Az erődben főzőversenyt is szerveztek, amelyen öt lelkes csapat vett részt. Jó hangulatban telt a délelőtt, készültek a finomabbnál finomabb ételek. Szakácsék finomságát a mellettük főző betyár is megízlelte, és alighanem meg volt elégedve az ízekkel, mert úgy nyilatkozott róla, felér egy ágyúdörgéssel. Végül a zsűri is értékelt: az egyedül főző betyár ízletes étele végzett az első helyen, második helyen pedig a Szakács-csapat zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában