bátor lépés

2021.04.25. 15:30

Egy komáromi New Yorkban: tiktokkerként is mesél az amerikai álomról Dávid

Szabó Dávidot már ismerhetik olvasóink, hiszen színpadon és egy websorozatban is játszott korábban. Bátorságának hála pedig Amerika is barátkozik a nevével.

Szénási Szimonetta

Dávid nemcsak dolgozik és tanul New Yorkban, de bejárja a város összes nevezetességét. A képen a Central Parknál fotózkodott.

Forrás: beküldött

Fotó: Sz. D.

Dávidról másfél éve írtunk először, az akkor 19 éves fiatalember éppen az első magyar ifjúsági websorozat egyik főszereplőjeként mesélt. A színészet nem volt új számára, hiszen addigra többéves tapasztalatra tett szert a komáromi MagyaRock Dalszínház tagjaként, de már akkor is filmes szerepekre vágyott, álmai megvalósításához pedig nem máshol, mint New Yorkban fogott hozzá.

– Régi álmom volt, hogy kijussak Amerikába, így tavaly jelentkeztem au pair-nek (olyan személy, aki külföldi családoknál dolgozik koszt és kvártély fejében – a szerk.) Abban az időszakban a színházi próbák és előadások minden időmet lekötötték, így szinte el is felejtkeztem a dologról, amikor pár hónappal később, nyár végén hívtak, hogy lenne egy család New Yorkban, aki szívesen fogadna. Október 15-én beszéltem velük először, és elég volt öt perc, hogy eldöntsem: megyek – mesélt Dávid a kezdetekről.

A sors abszolút a fiatal kezére játszott, ugyanis mint az interjú során kiderült, az édesanya színészetet oktat gyerekeknek.

– Már a kezdetektől megvolt köztünk a szimpátia, az pedig, hogy mondhatni szakmabeliek vagyunk, külön öröm volt. Igazi születésnapi ajándékként jött az ajánlat, hiszen október 12-én töltöttem a huszonegyet, 15-én, pénteken volt a telefonhívás, és vasárnap már igent is mondtam a meghívásra – mondta.

Nemcsak ezen a téren volt szerencséje az ifjú színésznek: a koronavírus miatt vízumstop és kiutazási tilalom volt érvényben abban az időben, de a családfő az egészségügyben dolgozik, ami indokolttá tette a háromgyermekes család számára a segítő fogadását. Dávid ennek köszönhetően január 8-án hosszú, de zökkenőmentes utazás után érkezett meg New Yorkba.

– Frankfurton keresztül repültem New Yorkba, ahol egy hétre önkéntes karanténba vonultam egy hotelbe. Erre az időre kaptam autót is, így bár egyedül, de ismerkedhettem a várossal – ami a vírushelyzet miatt teljesen kihalt volt.

Nagyon furcsa volt a filmekből már jól ismert helyszíneket emberek nélkül látni, főleg a mindig nyüzsgő Times Square nyújtott megdöbbentő látványt. A Central Parkból is hiányzott a tömeg, így valahogy semmi sem volt az igazi, nem volt „New York-os”

– idézte fel első benyomásait a fiatalember.

Híres magyarok

Dávidnak amellett, hogy szinte álomszerűen sikerült kijutnia Amerikába, sőt a szakmájában is fejlődhet az ottléte alatt, volt más fantasztikus élménye is, mégpedig hazájához kapcsolódóan.

– Itt, több ezer kilométerre az otthonomtól rövid időn belül két fantasztikus magyar sikertörténettel is találkoztam rövid időn belül, ráadásul az egyikről nemcsak itt, de az egész világon hallottak: dr. Karikó Katalin, a koronavírus elleni Pfizer-oltás feltalálója a People magazin címlapján szerepelt. Egyszerre voltam nagyon büszke, s tekintettem jelnek ezt, mintegy biztatásként a terveim megvalósításához – mesélte a fiatal.

Dávid a vírushelyzet miatti „üresség” ellenére egy percre sem bánta meg, hogy kiköltözött, sőt nagyon megszerette a várost és amerikai családját is:

– Nagyon hamar beilleszkedtem, mostanra szinte családtag lettem, a munkaadóim pedig mindenben segítenek, sőt közös nyaralást is tervezünk. Nagyon meghatott, hogy mivel tudták, hogy az eredeti célom Kalifornia volt, így egy pár napos kitérőt is beiktattak az útitervbe csak miattam! Emellett az itteni tanulmányaimban és a jövőbeni terveimben is támogatnak – mondta el a fiú, aki tanulói vízumának köszönhetően jelenleg a UCLA, a kaliforniai egyetem két online kurzusának hallgatója.

– Filmkészítést és story tellinget (történetmesélés – a szerk.), valamint művészetet és szórakoztatást tanulok. Ezzel a vízummal másfél évig maradhatok az országban, utána két évig nem jöhetek, így ezt az időt szeretném maximálisan kihasználni. A jövőben pedig azt tervezem, hogy visszatérve beiratkozom az egyetemre, hogy színészetet tanuljak – árulta el.

TikTok-sikerek

A családdal való telefon- és videóbeszélgetések mellett Dávidnak még egy okból fontossá vált a közösségi média, új keletű elfoglaltsága pedig nagy ismertséget is hozott neki.

– A karanténban töltött első héten igyekeztem kitölteni a napjaimat, a városnézést pedig összekötöttem a videózással. Arra gondoltam, hogy másoknak is megmutatom, milyen fantasztikus hely New York, így a felvételeket megosztottam a TikTokon is. Azt mondjuk nem gondoltam, hogy ilyen népszerű leszek: kétszáz követőből csakhamar tízezer lett, mostanáig pedig több mint 33 ezren iratkoztak fel az oldalamra – árulta el a sikeres tiktokker.

A kérdésre, hogy mit tart ebből a lehetőségből a legfantasztikusabbnak, ekképp felelt:

– Nagyon örülök annak, hogy bár nagy falatnak tűnt, mégis volt bátorságom belevágni ebbe a kalandba, és „új életet” kezdeni. Már maga a tény, hogy itt vagyok New Yorkban, hihetetlen, pláne, hogy nem is ez volt az eredeti tervem, és lám, itt valósul meg minden, amiről valaha álmodtam. De hát mégis csak az az a város, ahol a csodák történnek! – mondta nevetve Dávid.

Bátor nagymama

Mivel Dávid nem szeretné megszakítani az amerikai „vakációt”, így a családja, köztük egyik nagymamája is úgy tervezi, hogy meglátogatják szerettüket.

– Nagyon meghatódtam, mikor a 74 éves mamám azt mondta, hogy vállalkozna a 12 órás útra, hiszen még egy hosszabb buszozástól is ódzkodni szokott. Ráadásul emiatt még a Covid-oltásra is elsők közt jelentkeztek, hogy mihamarabb jöhessenek majd – árulta el elérzékenyülve az ifjú színész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában