nagyszabású tárlat

2021.01.31. 12:00

Bámulatos gipszszobrok költöznek a komáromi Csillag erődbe

A Szépművészeti Múzeum több, mint száz éves szobormásolatai a megújuló komáromi Csillag erődben előreláthatólag az év közepétől lesznek megtekinthetőek.

Kemma.hu/MTI

Forrás: Facebook/Szépművészeti Múzeum

Fotó: GELLERT AMENT

Már javában költöznek a Szépművészeti Múzeum gipsz szobrai a komáromi Csillag erődbe, ahol a szobrászat történetét mutatják be az antikvitás korától a reneszánszig, számolt be róla az MTI.

A Szépművészeti Múzeum közösségi oldalán arról ír, hogy a Liget Budapest jóvoltából megújuló komáromi Csillag erődben több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött, ahol a múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után végre méltó otthonra talál majd.

Mint írják, sok éves előkészítő munka után 2020 tavaszán kezdődött el a Szépművészeti Múzeum gipszmásolatainak a szállítása és összeépítése a felújított komáromi Csillag erődben. A múzeum több, mint száz éves másolataiból, melyeknek egy része korábban a Román Csarnokban állt, látványos és nagyszabású tárlat készül. Az erődben olyan nagyméretű szobormásolatok lesznek láthatóak, mint Verrocchio Bartolomeo Colleoni lovas szobra (eredeti Velencében) vagy Donatello Gattamelata lovas szobra (eredeti Padovában), a monumentális alkotások összeépítésének a folyamata a végéhez közeleg.

Az antik öntvények installálásával, belsőépítészeti kivitelezéssel folytatódik a munka, a kiállítás pedig várhatóan ez év közepétől lesz látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában