előadás

2020.08.20. 11:46

Ady Endre és Tisza István beszélget a hétvégén az Esztergomi Várszínházban

Szále László Fekete zongora című történelmi vitadrámájából készült felolvasószínházi előadást mutat saját premierként a teátrum.

Kemma.hu/MTI

A Várszínházban nem csúszik sokat az évadnyitó

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Horányi László, a szabadtéri teátrum igazgatója elmondta, hogy a harminckettedik évadba lépő Várszínház minden évben műsorra tűzött saját megfogalmazásban előadott alkotásokat, melyek történelmi múltunkkal foglalkoznak. Ezzel a várszínház helyi kulturális, színházi és turisztikai kínálatát szeretnék erősíteni, színesíteni. Fontos volt számukra, hogy történelmi múltunkkal, az identitásunkkal, értékeinkkel foglalkozó művek is színpadra kerüljenek, bemutatva hősöket, helyzeteket, tetteket, példaértékű életeket erősítve egyben a helyi lokálpatriotizmust.

A Fekete zongora Ady Endre és Tisza István feltételezett találkozásáról szól. Tisza monográfusa, Vermes Gábor jegyezte fel, hogy Tiszához ismeretlen személy érkezett és figyelmeztette, merénylet készül ellene. Szále László darabja arra az ötletre épül, hogy ez az ismeretlen személy Ady Endre volt.

Ahogy a Várszínház Facebook-oldalán írják: „A történelmi vitadráma főként azoknak szól, akik a huszadik századi magyar történelem és irodalomtörténet buzgó kedvelői, de természetesen minden magyar számára érdekes lehet Tisza István és Ady Endre vitája. ”

A felolvasó előadás augusztus 21-én és 22-én, pénteken és szombaton 21 órakor órakor lesz. A darab főszereplői Trill Zsolt és Horányi László. Szerepel még a produkcióban Kulcsár Viktória, valamint Ács Tamás. A dramaturg Kulcsár Edit, a tervező Horányi Júlia, az előadást Wiegmann Alfréd rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában