Regény

2020.07.29. 17:31

Több generációra visszamenőleg írt könyvet a csolnoki szerző

Hiteles, személyes történet, így aposztrofálja Pfeiffer Gábor Lábnyomok a sárban című nemrég megjelent könyvét egy szakértő. A csolnoki illetőségű szerző több generációra visszamenőleg írt úgy családtörténetet, hogy az valójában a magyar történelem egy része is, azon belül is a magyarországi svábság históriájának főként 20. századi epizódjait, fejezeteit mutatja be.

Pöltl Zoltán

Csolnok lakói is segítették a mű létrejöttét

Forrás: Fotó: Pöltl Zoltán

Balázs Mónika Csilla, helytörténet-kutató a kötethez írt szövegében arra is felhívja a figyelmet, hogy a szerző családjáról és önmagáról is megírt kötetében a második világháború évei, a zsidótörvények, a kitelepítések, a hadifogság okozta megrázkódtatások és a korai szocializmus időszaka kap jelentős szerepet a kötetben. A könyv lapjain bejárjuk Csolnokot, Budakeszit, Budapestet, Ukrajnát, Brnot és az egykori NSZK különböző városait, falvait.

A helytörténész, kutató úgy látja, hogy Pfeiffer Gábor munkája azon túl, hogy egy izgalmas családregény, valójában fontos helytörténeti dokumentumcsomag is, de mint fogalmaz: „Egyszerre tud hatni az értelemre és az érzelmekre. A mű hús-vér emberi sorsokon keresztül kelti életre a megidézett korszakokat.”

Csolnok lakói is segítették a mű létrejöttét (Fotó: Fotó: Pöltl Zoltán)

A kötet talán egyik legkülönlegesebb adottsága, hogy azt egy másik művészeti ágban jeleskedő alkotó írta, hiszen Pfeiffer Gábort főként különböző blues-rock zenekaraiban végzett hathatós basszsusgitárosi tevékenysége okán ismerte eddig a szűkebb-tágabb közönség. A Blues & Roll együttes jelenleg is aktív és koncertezik megye- és országszerte. A muzsikus íróvá válásáról a kötethez írt előszóban elárulta, hogy korábban írt néhány verset, novellát, majd belevágott ebbe a nagyobb lélegzetvételű könyvbe. Írói munkáját többen is segítették, így Szabó Borka, Cs. Szabó Sándor, Farkas Molnár Péter és Berta Zsolt, akik szakmai tanácsokkal látták el.

A kötetet számos fotóval illusztrálták, melyek java a családi albumokból való. A könyv mondhatni amolyan összefogás eredménye is, hiszen a németajkú kisebbség történetének egyik fő helyszíne, Csolnok lakói is nagyban segítették a mű létrejöttét, miként maga a Pfeiffer-család és az „Egy mondat per nap” facebookos csoport is tette ezt jó szívvel, lelkesen. A könyv elején a szerző többek között így üzen az olvasóknak: „Sokat kutattam. Szerettem volna hiteles, amennyire képességeimből telik, korhű képet festeni. Talán sikerült. Ennek eldöntését olvasóimra bízom.”

Basszusgitározás és írás

A születése óta a festői Csolnokon élő, idén 53 éves Pfeiffer Gábor a kötethez írt önvallomásában elmondja, hogy a hagyományokkal bíró régi bányászfalu általános iskolájában kapott rá az írás finomított változatának művelésére, mely képességére már gyerekkorában felfigyeltek tanítói, tanárai. A blues-rockban való tevékenysége is korán kezdődött, ahogy illett, tinédzser korban. Irodalmi érdeklődése is ide köthető, hiszen számára fontos volt József Attila, Viszockij, Faludy György, Földes László Hobó-féle interpretációja. Egy viszonylag hosszabb megszakítás után, 40 éves korában vette kezébe újra hangszerét, illetve ekkor fogott újra lírai és prózai alkotások készítésébe is. Eltökéltségével párhuzamos volt az a meggyőződése, hogy csak akkor ír, ha kikívánkozik belőle, mely szándéka a Lábnyomok a sárban című könyvben nyert újra értelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában