kultúra

2020.06.19. 19:36

Június 20-án újranyit három esztergomi múzeum

A kulturális intézményekbe a járványügyi szabályok szigorú betartásával lehet belépni. A múzeumpedagógiai foglalkozások egyelőre elmaradnak.

Kemma.hu

A Magyar Nemzeti Múzeum és tagintézményei, így az Esztergomi Vármúzeum, a Balassa Bálint Múzeum, a Babits Mihály Emlékház, a sárospataki Rákóczi Múzeum, a visegrádi Mátyás Király Múzeum, a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény, a nyírbátori Báthori István Múzeum, a balassagyarmati Palóc Múzeum június 20-tól ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-tól várja az érdeklődőket.

A Vármúzeum Facebook-oldalán tájékoztatja a részletekről a látogatókat. Az intézmény a megszokott nyitvatartással, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

Természetesen a járványügyi biztonságot szem előtt tartva látogatható a múzeum. Így a intézmény zárt tereiben 6 év feletteiknek kötelező a maszk viselése. Egyszerre maximum 100 ember, csoportosan pedig egyszerre maximum 25 látogató léphet be a múzeumba. Nagyobb csoportok esetén csoportbontás szükséges. A csoportok koordinálásának megkönnyítése érdekében a csoportok az alábbi e-mail címen jelezhetik a múzeum felé érkezésüket: [email protected]

Ezen kívül megkérnek mindenkit, hogy lehetőség szerint tartsák meg a 1,5 méteres védőtávolságot és használják a bejáratnál kihelyezett kézfertőtlenítőt. Tárlatvezetés előzetes bejelentkezés alapján maximum 25 fő létszámig igényelhető.

A múzeum közlése szerint a múzeumpedagógiai foglalkozások határozatlan ideig szünetelnek. A létszámkorlátozás miatt az egyéni és csoportos látogatók számától függően előfordulhat, hogy a bejutásra várni kell.

A Balassa Múzeumban és a Babits Emlékházban szintén kötelező a maszk.A kiállítótérben egyszerre maximum 10 fő tartózkodhat, és mindenkitől kérik a másfél méteres védőtávolság megtartását, illetve a bejáratnál kihelyezett kézfertőtlenítő használatát.

A Magyar Nemzeti Múzeum tájékoztatása szerint a budapesti intézményben az állandó kiállítások mellett, a járvány előtt épphogy megnyitott Közös Időnk '89-90 című közösségi kiállítás látogatható. A tervekkel ellentétben a CLARA – Rotschild Klára – divatkirálynő a vasfüggöny mögött című időszaki kiállítás technikai okok miatt egyelőre még zárva tart.

A kiállítások megtekintése előzetes regisztrációval lehetséges 10 órától 18 óráig 4 idősávban. A Múzeum elsősorban online jegyvásárlásra biztatja a látogatókat. Az épületben a 2 órás idősávokban 250 látogató tartózkodhat. Előzetes jegyvétellel 200 fő érkezhet, de az intézmény azokra is gondol, akik korábban nem regisztráltak: az idősávokon belül maximum 50 fő a pénztárban, bankkártyával történő fizetés után szintén beléphet. Amennyiben a múzeumban egyidőben jelenlévő látogatók száma eléri a 250 főt, az ezen felül érkező látogatóknak a következő idősávig várakozniuk kell.

A megújult Múzeumkert már nyári pompájában fogadja a hűsölni szándékozókat. Akik többet szeretnének megtudni a kert múltjáról és a fák alatt megbújó szobrokról, 2020. június 20-tól, minden szombat és vasárnap egy vezetett kerti sétán vehetnek részt. A kicsikre és szüleikre is gondolt a múzeum múzeumpedagógiai csapata: 5 héten keresztül, 2020. június 29-i indulással tábort szervez, minden turnus más történeti kort érint majd.

A Magyar Nemzeti Múzeum köszönetet mond annak a több tízezer lelkes érdeklődőnek, akik a 3 hónapos zárvatartás alatt végig aktívan követték a múzeum online felületeit, ezek az oldalak továbbra is frissülő tartalmakkal várnak mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában