Home office karikázót szervez a Kenderke – énekelj velük te is!

Közös éneklésre buzdít a tatai Kenderke, hogy hagyományos böjti karikázójukat, ha online formában is, de mind többen átélhessék.

Sz. A.

Hagyomány már Tatán, hogy tavasszal, amikor a világ éled, leányok, asszonyok virágvasárnapon együtt karikáznak a Nagytemplom előtt. A jelenlegi járványveszély miatt, a „maradj otthon” mindannyiunkat védő mozgalmában, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola 5. Virágvasárnapi karikázója elmarad. Mégis jókedvre derítő, új ötlettel álltak elő a rendezők, ami nemcsak a karikázni tudó, de mindenkinek szóló felhívás:

„Kedves lányok, asszonyok, énekeljünk együtt, köszöntsük közös énekkel az újjászülető természetet április 5-én vasárnap, a szokott időben 11:15-kor, ki-ki a saját hajlékában, ezzel is a Föld a tiszteletére irányítva mindannyiunk figyelmét!”

A böjti időszak eleinktől átvett szép szokását vették alapul még 2016-tól Farkas Emőke és Kánya Réka a tavaszhivogató közös ének hagyományteremtésével, aminek keretét a Kossuth teret betöltő hatalmas körben-karikában járt karikázó tánc adja. A körből – mely a teljesség formai szimbóluma -, virágszálakként pompázó, meseszépségű viseleteikbe öltözött, 100-180 leány és asszony torkából száll a magasba az egeket nyitogató fohász, a lélekből zengő ének.

A Kenderke szervező csapata pontosan le is írta, hogyan csatlakozhat bárki a virtuális együttléthez:

1. Az általuk közzétett videó dalanyagát kell felénekelni. Segít, ha a felvételkor a hanganyagot fülhallgatón keresztül hallgatják. Akinek van otthon viselete, vegye fel a videóhoz!

2. Az elkészült videót a [email protected] e-mail címre kell továbbítani, mert a felvételekből egy közösen zengedező karikázós montázsvideó készül.

3. A videó beküldési határideje: április 8. szerda, 18 óra

4. Április 5-én ki-ki otthon, esetleg az ablakából énekelje el a dalt 11:15-kor, így örvendeztetve meg lakókörnyezetét is az énekkel

5. Töltsék fel mind többen videójukat a Facebookra, és hívják meg a közös, home office éneklésre ismerőseiteket.

Javasolt kísérő szöveg a Facebookra:

Csatlakozz a tatai Kenderke népművészeti műhely böjti karikázós énekléséhez! Éltessük együtt a magyar néphagyományt otthon énekelve!! Énekeld fel ezt és ezt a dalt, küldd el a [email protected] és töltsd fel, hogy összeállhasson hazánk virágvasárnapi éneke! #bojtikarikázo #karikazzotthon #énekeljotthon

– Soha nem volt még ennyire aktuális az újjászületésért és az újjászületés által megvalósuló gyógyulásért énekelni, mint most. A karikázók, a bújj-bújjozások, a régmúltból ittmaradt örökségeink mutatják, hogy a világnak újra és újra szüksége van az újjászületésre nemcsak a természetben, de lélekben és gondolkodásban is. Arra, hogy a nők, mint a születés-kapu testet-öltései, egy rezdüléssel énekeljenek a születésben megtestesülő teremtés megújító, és ebben az értelemben gyógyító erejéről – részletezte Farkas Emőke, aki Petőfi-program ösztöndíjasaként a romániai Halmágyon vezet gyermekfoglalkozásokat, és segít megőrizni az ott élő helyi szórványmagyarság hagyományait, gazdagítja szolgálatával kulturális életüket.

A Kenderkébe idén érkezett néptáncpedagógusnak, Pőcze Gyöngyinek – a program szervezőjének – célja, hogy minél többen éltessék tovább ezt a hagyományt azzal, hogy most otthon énekelnek. Ahogy Kánya Réka korábban fogalmazott, a hagyományéltetés a kenderkések életében mindig is kiemelt szerepet kapott, hiszen fontos, hogy a népszokásokat nemcsak átadni tudjuk, de megélni is van lehetőségünk.

– A nagyböjti időszak a húsvéti felkészülés ideje, és egyik ünnep sem lehet teljes, ha nem készülünk fel rá. A közös éneklés, az együttlét is egyfajta felkészülés – mondta, szavai pedig ebben a helyzetben talán még aktuálisabbak: otthon maradva sem felejthetjük el gyökereinket, hagyományainkat, azokat továbbra is éltetnünk kell. Mindemellett pedig az együvé tartozást, a közösség erejét és élményét is megélhetik azok, akik részt vesznek a közös, otthoni éneklésben. Ha csak digitálisan is, de megmutathatják, hogy szükségünk van egymásra az életben is. Hogy ha csak virtuálisan is, de összekapaszkodhatunk, és mindannyian tanulunk egymástól: a kicsi a nagytól, a fiatalabb az idősebbtől. Hogy akkor is lehetünk együtt, ha erre csak lélekben van módunk, mert van, ami mindig összeköt minket.

A dal. amit fel kell énekelni:

A videókból összeálló montázs megtekinthető lesz az Böjti karikázó Facebook-eseményénél, a Kenderke Youtube csatornáján, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola Facebook oldalán, honlapján is.

A női táncok és énekek ereje

A böjt hagyományosan tánctilalmi időszak volt, zenés táncmulatságot nem lehetett tartani, ez alól csak az úgynevezett faluhossza járások, karikázók, női táncok jelentettek kivételt, de zenekari kíséretük ezeknek sem lehetett, pusztán csak az ének volt illendő az elmélyülés időszakában. Ez adta azonban az igazi erejét a kenderkés hagyományéltető rendezvénynek. Ahogy a kislányok ámuló, vágyakozó tekintetétől övezve leányok, ifjú- és idősebb asszonyok énekelve egymásba kapaszkodva eggyé váltak a téren, éltetve a tavaszt, a megújulást, ráérezve a teremtett női minőségre, a földi küldetésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában