Elismerés

2020.02.24. 17:30

A tatabányai Orfeusz Társulat hozta el az országos színjátszó fesztivál fődíját

Az országos, XXXVII. Madách Imre Irodalmi Színjátszó Napok Arany Maszk fődíjasa lett a tatabányai Orfeusz Társulat, valamint a 180 ezer forintos fődíjat is hazavihették.

Sugár Gabi

A balassagyarmati Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok színjátszó fesztiválján a tatabányai Orfeusz társulat nyerte el az Arany Maszk fődíjat.

Forrás: Beküldött

Az Orfeusz Társulat Pápai Ferenc rendezésében A kölcsönkért gyufa című előadást mutatta be a balassagyarmati, nívós szakmai programon. Az ország tucatnyi színházának előadásait a hétvégén két nap alatt tekintette meg a kiváló szakmai zsűri: Ascher Tamás rendező, a zsűri elnöke, Regős János rendező, az Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, valamint Tóth Zsuzsanna színházpedagógus. Döntésük nyomán vehette át a társulat az Arany Maszk fődíjat, valamint a 180 ezer forintos elismerést.

A Jászai Mari Színház, Népházban működő Orfeusz Társulat díjnyertes előadása a XIX. századi Finnországban, a fejlődés sodrából kimaradt tanyavilágban és kisvárosban játszódik. Tele van olyan népi humorral, ami leginkább a székely viccekre emlékezteti a nézőket. Az alaptörténet lényege, hogy a tanyán elfogy a gyufa. Antti ezért elballag a szomszéd tanyára, hogy kérjen valakitől egy csomaggal. Közben a városba kerül, sőt, lehet, hogy még messzebbre, Amerikába.

A társulat már egy kis ideje játssza a darabot, amelyet nagy érdeklődés kísér. Bemutatták nagy sikerrel már a megye több pontján, legutóbb Héregen és a magyar kultúra napján Oroszlányban tapsolhatott a közönség az Arany Maszk díjas előadásnak.

Ahogy a Nool.hu írja, a RÉV Színház Pillangó című darabjáért 120 ezer, míg a 146 nap című előadásban nyújtott kiemelkedő társulati munkáért 100 ezer forintos díjban részesült a balassagyarmati fesztiválon. Az ítészek az Ígéret díj mentén 50 ezer forintot ítéltek meg a Reménytelen Konvoj társulatnak, és ők kapták a Nógrád megyei közgyűlés elnöke által felajánlott díjat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában