szórakoztatás

2019.12.22. 15:35

Több tucat nyelven köszöni meg az aprót a Bazilika utcazenésze

Vonka Viktor utcazenész volt az Esztergomi Helischer József Városi Könyvtár Köztünk élnek sorozat idei évadának utolsó vendége. Sinkó Gyula moderátorral többek között arról beszéltek, hogy több mint hatvan nyelven tudja már megköszönni, ha pénzt dobnak a hangszertokjába. Az utcazenész rendszeresen szerepel tévécsatornák műsorain is.

Walczer Patrik

Vonka Viktor

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szűr Annamária

Kovátsné Várady Eszter intézményvezető bevezetőjében elmondta, hogy Vonka Viktor nyolc évvel ezelőtt nemes gesztust vitt véghez. Nagyobbik fia születése után tizenöt perccel már be is íratta gyermekét a könyvtárba, így sokáig ő volt az intézmény legfiatalabb tagja.

A jelenlévők azt is megtudhatták, hogy az utcazenész százhuszonöt különböző népet tud megörvendeztetni saját muzsikájával, de akkor sem esik kétségbe, ha ­rockot kérnek tőle. Ha valaki járt már az esztergomi bazilikánál, biztosan látta őt: a szakrális épület bal oldalán látható egy kedves figura, korhű, középkori jelmezben, általában furulyával a kezében – ő Viktor, aki immár tizenhat éve foglalkozik utcazenéléssel.

Eredeti végzettségei szerint könyvelő, statisztikus, közgazdász, művelődésszervező, felnőttképzési szakember, újságíró. Csak azt nem tanulta, amiből él, zeneiskolába ugyanis sosem járt. A muzsikus eredeti családneve Kertész, házasságkötésekor feleségével együtt felvették Willy Wonka, a Charlie és a csokigyár című film főhősének nevét.

Középiskolás korában barátjával, Lampel Viktorral meg­alapította a Lampel–Kertész triót és az Egy Húron Pendülünk nevű zenekart. Műsoraikat az Esztergom TV és a Rádió Esztergom számára készítették rendszeresen, „vállalhatatlanul idétlen” dalokat találtak ki, a közönség nagy derültségére példaképpen be is mutatta a Siránkozó blues című szerzeményét.

Bőröndnyi hangszere van

Viktor igazi hangszergyűjtő, egy egész bőröndnyi hangszerrel érkezett a könyvtárba is. A jelen lévő vendégeket megkérte, hogy válasszanak ki egy népet, és ő eljátssza a rájuk jellemző muzsikát. Sőt, azon az adott nyelven meg is köszöni az esetleges adományt. Sok dalt meghallgathatott így a jókedvű közönség, és a beszélgetés végén még filmdalokat is lehetett kérni. A rendezvény oldott hangulatú, vidám volt. Megtudtuk, hogy Viktor rendszeresen szerepel török tévécsatornákon is, de sok ország forgatócsoportja felvette már őt a bazilika árnyékában.

Később csatlakozott a Club Era nevű folk’n’roll csapathoz, amellyel beutazták fél Európát. Ez a zenekar hozta meg életében a fordulópontot. Először együtt utcazenéltek Bakai Mártonnal (aki szintén volt már a Köztünk élnek sorozat vendége) a bazilika királykapuja előtt, kicsivel később már önállóan zenélt. Zenei elődjének Péczeli Editet tartja, aki barokk ruhában kilenc eszten­deig fuvolázott a bazilikánál.

Több mint ezer dalból álló műsorát 125 különböző nép művei színesítik. Több mint hatvan nyelven tudja megköszönni, ha pénzt dobnak a hangszertokba a saját zenéjükre ismerő, hálás külföldiek. Többnyire két, néha pedig három furulyával játszik egyszerre. Nála a szezon februártól november közepéig tart.

Sinkó Gyula kérdésére, miszerint mely híres emberek dobtak számára pénzt, megtudhattuk, hogy közülük elsőként Földes László Hobo értékelte teljesítményét, dr. Völner Pál mindig köszönti őt, és prof. dr. Prokopp Mária is rendszeresen megtiszteli játékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában