Elismerés

2019.11.29. 14:02

Jubileumi koncertjén Nívódíjat kapott a 130 éves Dorogi Bányász Zenekar

A jubileumi koncerten Művészeti Nívódíjat kapott és könyvet is bemutattak a nagyközönségnek a 130 éves Dorogi Bányász Zenekarról.

Walczer Patrik

Forrás: Beküldött

A minap a József Attila Művelődési Házban tartott jubileumi esttel ünnepelte alapításának 130. évfordulóját a Dorogi Bányász Zenekar. A jelenleg a Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület keretein belül működő együttes fennállása óta fontos szerepet vállal a város közösségi életében, a mai napig rendszeres résztvevői a rendezvényeknek. Az ünnepségen elsőként az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar lépett a színpadra, akik a megyei önkormányzat „Megyénk körül megyünk körül” elnevezésű megyei identitás-pályázat keretében látogattak el Dorogra.

Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke, illetve Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere is üdvözölte a kezdeményezést, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a két, bányászhagyományokkal rendelkező település tovább erősítse kapcsolatát. Dr. Tittmann János polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy Dorog elképzelhetetlen zene nélkül. A rendezvényen természetesen az ünnepelt zenekar is fellépett – még a Cantate Kórussal is közösen előadtak egy operarészletet.

A formáció különleges megtiszteltetésben is részesült, ugyanis a Bányász Szakszervezeti Szövetség elnökségének felterjesztése alapján a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete Művészeti Nívódíjat kapott, melyet Gaál Gábor, a BDSZ képviselője adott át Bohner Antalnak, a zenekar elnökének. Az évfordulóra Dankó József író, szerkesztő, a Dorog Város Barátainak Egyesületének elnöke és Molnár Villő elkészítette a 130 éves Dorogi Bányász Zenekar című könyvet, amelyet be is mutattak a nagyközönségnek.

A Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba egyébként korábban felvételt nyert Dorogi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bányász Zenekara már 1889 óta megszakítás nélkül tevékenykedik. A nagy múltú zenekart Fleischer Ferenc, Bánáti Buchner Antal, Gáldi Ferenc, Gáldi Ernő, Lénárth Elek, majd később Szabó Jenő és Bulhardt Vilmos irányította, jelenleg pedig Hoós Sándor vezényli. 2019-ben az együttes az alapításának százharmincadik évében felvételt nyert a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba is, ezzel is öregbítve jó hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában