ufo-nyitot rezrvátum

2019.11.22. 13:00

A fény mestere filmről, fotóról, meditációról vallott Tatabányán

Szaladják István operatőr, filmrendező, zendo- és kiadóvezető volt az Új Forrás és az Agora irodalmi-zenei programjának vendége.

S. G.

Szaladják István operatőr, filmrendező, zendo- és kiadóvezető volt az Új Forrás és az Agora irodalmi-zenei programjának vendége.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Az UFO-Nyitott rezervátum házigazdája Jász Attila költő, azaz Csendes Toll a beszélgetés előtt a most megjelent folyóiratot mutatta be. A novemberi szám indiános tematikával készült. A magyarországi indiánok mellett egy amerikai újságíró a valóságtól elrugaszkodott korábbi cikke is olvasható benne.

Szaladják István elmesélte, hogy fotóművésznek készült, s operatőr lett.

– Képkeretezés mindkettő – tette hozzá. – Az operatőri munka a fényről, a világításról és az időről szól. A fotózás az időben ellesett pillanatról és a csendről árulkodik – majd két saját filmjéről, az Aranymadárról és a Madárszabadítóról is beszéltek, s ezek kapcsán tértek rá a zenre.

– A zen gyakorlása és a meditáció közvetlenebb hatással van az emberekre, mint a film, ezért fordultam inkább efelé – hangsúlyozta a vendég.

Mesélt a meditációs élményeiről, a tökéletes jelenlétről, amelynek megélését az állandóan elkalandozó gondolatok akadályozzák meg. A mesterével való, ítélkezés nélküli találkozásról, japán utazásának meghatározó élményeiről, s arról, hogy „Taikyo” a szerzetesi neve, amely Nagy Tudatot jelent. Szaladják hírvivő, a zen követe, aki tervek helyett hullámokat emleget, amelyeken szörfözve tudja megvalósítani elképzeléseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában