azaum

2019.05.13. 07:00

Almásfüzitőn nem bukott meg a Római Birodalom, sőt, még inkább virágozni fog

Hamarosan elkezdődik az a fejlesztés az Azaum Római Táborban, amely teljessé teszi a római kort idéző épületet és annak környezetét. A nem mindennapi létesítmény évente számos római kori eseménynek ad otthont.

Nagy Tamás

Hamarosan elkezdődik az a fejlesztés az Azaum Római Táborban, amely teljessé teszi a római kort idéző épületet és annak környezetét.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Nagy Tamás

Hét évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt az Azaum Római tábor, a Szabad­időpark mögötti területen. A település számos ókori emléket őriz, mivel egykor a Római Birodalom határvédelmi rendszere, a limes része volt. Almásfüzitő a római korban két közigazgatási egységhez tartozott. A település nyugati fele, a mai Nagykolónia az egykori Brigetio, az ettől keletebbre fekvő területek pedig Azaum/Odiavum katonai táborok igazgatása alatt álltak. Ez utóbbi nevét viseli az ókori élménypark is Azaum Római Tábora.

A beruházás a Rómaiak nyomában a Duna mentén című, európai uniós forrásból, a magyar–szlovák határon átnyúló program keretein belül valósult meg hét esztendeje. Azóta számos római kori ünnepnek és nyári gyerekfoglalkozásoknak adott otthont a tábor, amelyek célja, hogy ápolják a római kor történelmi hagyományait. Az elmúlt időszakban két nagy pályázatot is elnyert a település, amelynek köszönhetően a közeljövőben teljesen megújul az Azaum Római Tábor.

A projektek jelenleg közbeszerzés előtt állnak, de hamarosan megvalósítási fázisba kerülnek. A fejlesztések várhatóan nem zavarják majd a tábor életét és nyári programjait sem. Ha elkészül a teljes beruházás, akkor lesz úgy teljes az egész építmény, ahogy azt elképzelték még annak idején, akik megálmodták. Egy nyertes TOP-os pályázatnak köszönhetően ugyanis mintegy 157 millió forintból egy új, központi épület létesül az élménypark északi részén. Az új, 21. századi eszközökkel felszerelt épület teljes egészében igazodni fog a jelenlegi táborhoz. A bővítés egyik fő célja, hogy visszahozzák a településre és bemutassák az itt előkerült ókori leleteket. A tábor egyébként minden évben májustól októberig látogatható.

A tábor környezete is átalakul

A Római Limes kopogtat a Világörökség ajtaján elnevezésű, egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően nemcsak a római kori tábor belső része bővül, hanem hamarosan egy hasonló nagyságrendű forrásnak köszönhetően a létesítmény előtti rész is teljesen megszépül. Ezzel a beruházással válhat teljessé az Azaum Római Tábor. Az európai uniós támogatásból a jelenlegi rámpák megszűnnek, helyükre rönkfal kerül, ami lezárja majd az északi oldalt. Emellett egy játszóteret létesítenek, amelyben a római korhoz kapcsolódó tárgyak is helyet kapnak, egy fűzfa labirintust alakítanak ki a területen, megvalósul egy római életmódot bemutató településrész, ahol római kori házak lesznek felállítva, valamint egy dísznövénykert is.

Korhű öltözködési formák

Az év során több római kori eseményt is felelevenítenek a táborban a helyiek, a Tavaszünnepet, a Tűz ünnepét, valamint a Szőlő és bor ünnepét is. Idén a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt a Tavaszünnep, azonban a későbbiekben igyekeznek majd mindent pótolni.

A Tűz ünnepen betekintést nyerhetnek az érdeklődők az ókori római tábor életébe, megismerhetik a korhű öltözködési formákat, valamint az akkori emberek hétköznapi tevékenységeit is elsajátíthatja bárki, hiszen fa, textil, fazekas, kerámia és kőfaragó műhelyekben próbálhatják ki a vendégek kézügyességüket, ahol természetes anyagokból állíthatnak elő korhű tárgyakat. Emellett számos színes program is szórakoztatja a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában