arcok és mozdulatok

2018.11.03. 15:30

Szabó Magdára emlékeztek az alsógallai irodalmi kávéházban

A „Ma” – azaz a Művészet Alsógallán sorozat szervezői nyolcadik alkalommal hívták meg az élő zene, irodalom és képzőművészet iránt érdeklődőket a tatabányai József Attila Művelődési Házba.

Sugár Gabi

Forrás: Fortepan

A Festővászon címmel meghirdetett irodalmi kávéházban Papp György festőművész kiállításának megnyitója után Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordítóra emlékeztek. Szemek, arcok, hajfürtök, finom mozdulatok elevenednek meg Papp György festőművész alkotásain. Többnyire toll-, és ceruzarajzok, jelentős részük hölgyeket ábrázol. Villanásokat, mozdulatokat. Zeusz is helyet kapott és egy kislány is, valamint néhány csendélet.

– A kiállított portrék nagy részét golyóstollal készítettem – mondja a megnyitó előtt Papp György. – Vannak köztük átírt rajzolatok is, amelyek fotók alapján készültek. Egy-egy mozdulat, kifejező arc adja az ihletet legtöbbször egy újabb alkotás elkészítéséhez. És az életben, ha valaki szép, akkor azok a hölgyek, ezért szerepel a kiállításomban is annyi szép női alak.

– A mostani tárlat egy játéknak indult – meséli a művész. A közösségi oldalon megjelenített néhány korábbi rajzot, és pozitív visszajelzéseket kapott, arra biztatták régi ismerősei, hogy néhány éves kihagyás után rajzoljon ismét. Nem sokkal később kapta a felkérést a tatabányai kiállítás megrendezésére.

Az irodalmi kávéházat Fehér Péter, a művelődési ház vezetője nyitotta meg, majd Veér Károly, a Művészet Alsógallán egyik alapítója mutatta be Papp Györgyöt, aki Mátészalkán született; majd lakott Tatán, Budapesten és Tatabányán is. Jelenleg Győrben él és dolgozik. Első rajzzal kapcsolatos élményei az akkori mesekönyvek illusztrációihoz fűződnek. Később szemtanúja volt többször, amint ballagott hazafelé a tatai gimnáziumból, ahogy Dobroszláv Lajos akvarellképeket fest a tóparton. Sokszor órákig figyelte a művész mozdulatait. Később tagja lett Kerti Károly rajzszakkörének, ahol rengeteget tanult, érettségi után pedig grafikus lett. Csoportos kiállítások mellett korábban Győrben volt önálló tárlata.

Kiállításának megnyitója után M. Tóth Sándor, Herendi Judit és Dunai József, a Művészet Alsógallán alapítói Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordító életéről és munkásságáról beszéltek. Tevékenysége nyomán 51 könyv, 13 regény, 10 színmű és három verseskötet jelent meg. Negyvenkét nyelvre fordították le műveit, huszonkét díjat, elismerést kapott. Az irodalmi esten verseléssel közreműködött Dikasz Boldizsár, valamint gitárjátékával Gerencsér Patrik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában