Esztergom

2018.08.26. 15:04

Tárlattal emlékeznek a hős uralkodóra

A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete támogatásával az Esztergomi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat az idei esztendőt Sobieski emlékévvé nyilvánította, ennek keretében a dzsámiban nemzetközi fotókiállítás nyílt.

W. P.

335 évvel ezelőtt a III. János néven uralkodó hadvezér az egyesült lengyel, osztrák és német csapatok élén elűzte a törököket Bécs alól, majd hadjárata folytatásaként felszabadította Párkányt és Esztergomot is az idegen uralomtól.

A Duna mellett található Erzsébet parkban szobor őrzi a híres megmentő emlékét, ezen kívül pedig önkormányzati támogatással több rendezvénnyel adóznak Sobieski tettei előtt. A Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat még januárban hirdette meg a nemzetközi művészfotó-pályázatot Sobieski nyomában címmel, amelyre olyan fényképeket vártak, amelyek kreatív módon mutatják be a király emlékét. A pályázatra beérkezett alkotásokból szerveztek augusztus 31-ig látogatható kiállítást a Dzsámi Múzeumban, ahol Bakai Márton és Horváth Dániel hegedűiken török dallamokkal szórakoztatta a közönséget.

A muzsika után Borz Tamás történész, az intézmény munkatársa részletesen bemutatta az uralkodó életútját, akit igazi hősként tisztelnek a városban. Az előadás után Mudrák Attila fotóművész kihirdette az eredményeket és gratulált a helyezetteknek, akik a nagy távolságra való tekintettel nem tudtak részt venni az eseményen. A bizottság különdíjjal jutalmazta a kilencéves esztergomi Czeh Bálintot, aki a legfiatalabb nevezőként érdemelte ki az elismerést. A rendezvénytől természetesen lengyel dallamokkal búcsúztak, majd lélekben felkészültek a következő ünnepségre, hiszen a Sobieski-év programjai ősszel folytatódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában