legendák nyomában

2018.07.02. 16:41

Andersen, a híres mesemondó is járt felénk

A neszmélyi Szent Ilona-öbölben horgonyzó, 1869-ben épített Zoltán gőzhajó gyomrában olyan tárlat nyílt, amely bemutatja a magyar hajózás történelmi szerepét a Dunakanyar közlekedésében. A vízi utazások ezen időszaka hajómodelleken, archív felvételeken, illetve korabeli dokumentumokon elevenedik meg.

Petrik József

Tinku Balázs muzeológus mutatta be a hajózás szerelmeseinek a Zoltán gőzösön nyílt kiállítást

Ki hinné, hogy Andersen, a nagy mesemondó, Széchenyi István barátja is hajózott a Dunán úgy száznyolcvan évvel ezelőtt. Az akkor született útleírását, hajózási élményeit pénteken tárgyiasult formában is megtekinthették a Neszmélyi Hajóskanzenben, a Budapestiek a Dunán – Utazások a Dunakanyarban című kiállítás megnyitóján.

Az időszakos tárlatot, amelynek egy páratlan műszaki emlék, a jövőre 150 éves Zoltán gőzös adott otthont, dr. Völner Pál államtitkár, a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Megnyitójában kiemelte, hogy a dunai hajózás fejlesztésére mintegy 12 milliárd forintot fordít majd a kormány.

Figler Zoltán, a skanzen munkatársa a bemutató fő céljaként a biztonságos hajózás népszerűsítését, a fiatalok megnyerését jelölte meg, hangsúlyozva, a nyitó rendezvényen megjelent szépszámú látogatót a hajózás szeretete köti össze.

Tinku Balázs muzeológus mutatta be a hajózás szerelmeseinek a Zoltán gőzösön nyílt kiállítást

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum égisze alatt, a gőzhajó gyomrában „berendezett” kiállításon, a korabeli hajójáratok idegenforgalmi értékeinek, a közlekedési és kirándulási célú utak, valamint a folyami áruszállítás felelevenítésre dr. Zsigmond Gábor főigazgató-helyettes, illetve Tinku Balázs muzeológus vállalkozott.

Az időszakos kiállítás október végéig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában