sokat adtak a világnak

2018.07.07. 16:01

Idén jubilál Kocson a Kocsitoló fesztivál

A község régi törekvése, hogy emléket állítson a történelmi jelentőségű találmányának, a kocsi kocsinak. Éppen ezért nagyon fontos esemény a falu életében, az immáron huszadszor megrendezendő nemzetközi Kocsitoló fesztivál. Ez az esemény egyértelműen hozzájárul ahhoz, hogy öregbítse a település hírnevét, újra összekapcsolva történetét a kocsival, amely évszázadokkal ezelőtt ismertté tette a kontinensen.

Petrik József

A látványos rendezvénnyel minden évben a kocsikészítő mesteremberek előtt tisztelegnek

A XX. nemzetközi Kocsitoló Fesztivál és színes kísérő programjainak július 14-én és 15-én ad otthont a település.

Az 1999 óta megszervezett, a kocsitóló versenyre alapozott programokat először Pálfy Imre polgármestersége alatt rendezték meg.

A látványos rendezvénnyel minden évben a kocsikészítő mesteremberek előtt tisztelegnek

A település akkori vezetője a jubileumi fesztiválra megjelentetett ajánlóban a következőképpen emlékezett vissza a hagyományőrző és -teremtő eseményre: – A gondolatot tett követte, és megszerveztük a Kocsi kocsitoló versenyt. Kistérségünk többi településének is tetszett az ötlet és támogattak is bennünket. A támogatáson túl aktívan részt is vállaltak a rendezvényünkön, és teszik ezt a mai napig.

Bódis Jánosné két cikluson keresztül irányította a községet, ő is jó szívvel írt köszöntőt a fesztivált beharangozó kiadványba: – Büszkeség egy olyan település lakójának lenni, amelynek a neve számos európai nyelven ismert. A járműkultúra alakulásában fontos szerepe volt Kocs községnek. A kocsi kocsi technikatörténeti jelentőségének, kultúrtörténeti értékének bemutatására is vállalkoztunk húsz esztendeje, a kocsitóló verseny életre hívásával. De ezzel a látványos rendezvénnyel a kocsikészítő mesteremberek előtt is tisztelgünk.

Simon László polgármester azt hangsúlyozta, hogy a Kocsitoló fesztivállal mélyen visszanyúltak a gyökerekig, hiszen a XIV–XV. századig kellett a múltba tekinteni, ahonnan ez a páratlan találmány, a kocsi eredeztethető.

– A jelen a múltban gyökerezik – mondta. – Fejlődni csak az a falu tud, amelynek gyökerei mélyen behatolnak a talajba. Ha a gyökér elpusztul, elpusztul a fa is. Ilyen az emberi közösség is, amely a múlt talaján, a hagyományokból táplálkozva haladhat egy egészséges fejlődés útján...

A XX. nemzetközi Kocsitoló fesztivál eseménysorozata szombaton kiállításokkal, focitornával és egyéb kísérő rendezvényekkel kezdődik. Ezen a reggelen főző- és horgászverseny színesíti a nyitónapot, de tárt ajtókkal várja az érdeklődőket a Kocsi Múzeum is, miközben dalkörök és táncegyüttesek váltják egymást a pódiumon. A Faluházban kiállítások, az intézmény környékén kalandpark, fogathajtó és lovasbemutató várja az érdeklődőket. Emellett a kézművesek és helyi termelők kirakodóvásáron mutatkoznak be. Ismét lesz települések korzója, valamint a Kocsimúzeumban mezőgazdasági gépkiállítás és makettbemutató szórakoztatja az idelátogatókat. Aztán délután 5 órakor, a néhány éve kiagyalt viadal veszi kezdetét, a gladiátorfutam, amelyen egyetlen „gladiátor” húzza, vonja vagy éppen tolja be a 350 kilós szekeret az 1300 méterre lévő célba. A hölgyek pedig a 300 méteres amazonfutáson bizonyíthatják erejüket.

Az estét többek között Tóth Gabi és Kasza Tibi fellépése teszi teljessé, illetve a Varga Banda tűzzsonglőr előadása.

A nagymenők viadala már vasárnap lesz, és 10 órakor az iskolától indul. Ezen mindenki a maga alkotta közlekedési eszközzel – amelyet nem hajthat belsőégésű motor – száll harcba az elsőségért.

A fesztivál fénypontja persze most is a kocsitolás lesz, amely vasárnap 16 órakor rajtol. A nagy attrakció előtt azonban egy újdonsággal rukkolnak elő a szervezők. 14 órától a Faluház mögötti téren olyan lovasbemutató lesz, amely egy élőkép keretében a honfoglalástól a XIX. századig „elénk tárja” a Magyarország területén fellelhető lófajtákat is.

A kocsitóló versenyen az egy plusz hattagú női csapatoknak egy cserelehetőségük lesz az 1300 méteres távon. A férfiaknál is hasonló a szabály, de nekik 1500 métert kell teljesíteniük az egy plusz négyfős „ötös fogatukkal”. Az idei nemzetközi megmérettetésen is indul német (Oberkochen), felvidéki (Dunamocs, Madar) és olasz (Montebelluna-Pederiva) együttes is a hazaiak mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában