kiállítás

2018.04.16. 16:35

Nem szokványos pályaív: előbb porcelánokat festett, aztán rajzolni kezdett

Izgalmas kiállítás látható a Népház fiókkönyvtárában: ez alkalommal a Neszmélyen élő Aranyosi Szénássy Attila műveit csodálhatják meg a könyvtárlátogatók és a képzőművészet ritka elágazásai iránt érdeklődők is.

V. T.

Aranyosi Szénássy Attila műveit csodálhatják meg a könyvtárlátogatók és a képzőművészet ritka elágazásai iránt érdeklődők is a Népház fiókkönyvtárában.

Forrás: Beküldött fotó

Mikolasek Zsófia, a József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatója bevezetőjéből gazdag életút bontakozott ki. Aranyosi Szénássy Attila Révkomáromban született, magával hozta a szülőföld mozgalmas örökségét. Már gyermekkorában érdeklődött a képzőművészet iránt, rajztehetsége korán megmutatkozott. Szülővárosában érettségizett, s ezzel egy időben elvégezte a Művészeti Népiskolát. Ezt követően reklámgrafikusként dolgozott: ez a fajta tevékenysége a racionális látásmódját, technikai kvalitásait, kompozíciós készségét erősítette, amelyet szabadon szárnyaló művészként is hasznosíthatott.

Az ART-PROTIS textiltechnikát és a porcelánfestést Csehországban tanulta. A Budapesti Múzeumi Igazgatóságon általános restaurálást tanult. A Szépművészeti Múzeumban tanulmányokat festett. A fiatal művész 24 évesen áttelepült Magyarországra: először a Hollóházi Porcelángyárban egyedi porcelánokat festett, majd több helyen tanított rajzot és grafikát. Rajztanári diplomáját Szegeden kapta. Az alma mater termékenyítőleg hatott alkotói világára. Szakmai útját olyan művészek egyengették, mint Barcsay Jenő, Tóváry Tóth István, Szász Endre, Kutassy Imre Ferenc, Osztényi Leander, Plesnivy Károly, Verba Imre, Victor Vasarely. Ezektől a nagy művészektől többet tanult, mint a főiskolán – vallotta. A tatabányai, Népházbeli kiállítás május elejéig tekinthető meg.

Verseket is ír

A budapesti Néprajzi Múzeum több grafikáját megvásárolta, de másutt is láthatók egyedi és unikális művei. Már több mint hetven kiállítása volt. Több kiállítása volt Révkomáromban, Pozsonyban, Győrben, Pápán, Tatán, Nagykállóban és Budapesten. Kedvtelésből verseket is ír, első önálló verseskötete 2008-ban jelent meg Karácsonyi ünnep címmel: a vizuális élmény nála szerencsésen ötvöződik a magyar nyelv szépségével és lendületével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában