látnivaló

2017.07.23. 11:30

10 látnivaló, amit igazán érdemes megnézni Komárom-Esztergom megyében

Bár Komárom-Esztergom megye területre a legkisebb Magyarországon, fekvéséből is adódóan rengeteg látnivalóval rendelkezik. Ebből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót, melyek között a túrázni vágyók éppúgy találhatnak célpontot, mint a gyönyörű épületek szerelmesei.

Barcs Bence

Agostyáni Arborétum

Távol a városok zajától, lenyűgöző környezetben tehetünk nagy sétákat a természet lágy ölén a múlt század elején kialakított arborétumban. Tatától mindössze 8 kilométert kell autóznunk, és máris gyönyörködhetünk a csodálatos élővilágban. Az arborétum eredetileg fakitermesztési céllal létesült, a terület legidősebb fáit még az Esterházyak telepítették az első világháborút megelőző években. Az arborétum hétköznap 16, hétvégén és ünnepnapokon 17 óráig látogatható.

Majki remeteség

A kamalduli remeteség ma is látható épületcsoportja a XVIII. században épült. A templom, a cellaházak, valamint a kastélypark szemet gyönyörködtető élővilága egészen messziről is csábítanak látogatókat. A környék vadregényes tájai nagyszerű lehetőségeket kínálnak a kirándulásra.

A cellaházak között
Forrás: barangolocsalad.hu

Esztergomi Bazilika

A Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház helyén állt Magyarország első székesegyháza, melyet Szent István király építtetett, és nevelőjéről, Szent Adalbertről nevezte el. Az eredeti épületet 1180-ban tűzvész pusztította el, a ma látható klasszicista stílusú épületegyüttest a XIX. század első felében emelték. Világviszonylatban a 18. legnagyobb bazilika, Európában csak a római Szent Péter-bazilika, a londoni Szent Pál-székesegyház, valamint a milánói és a kölni dóm múlja felül méreteit. Ha idelátogatunk, érdemes időt szánnunk a Duna-parti város egyéb nevezetességeinek megtekintésére is – a várat vagy a Vaskaput vétek lenne kihagyni!

Európa ötödik legnagyobb székesegyháza
Forrás: Wikipedia

Rám-szakadék

Dömös közigazgatási területén, a Visegrádi-hegységben található ez a festői szépségű terület. Évente mintegy 60000 kiránduló keresi fel a kedvelt turistaútvonalat, főként hétvégente szokott problémát jelenteni a tömeg. Ha idelátogatnánk, tartsuk szem előtt az üzemeltető Pilisi Parkerdő Zrt. felhívását, és Dömös felől Dobogókő irányába haladjunk utunk során.

Nem egyszerű a terep...
Forrás: ramszakadek.hu

Monostori erőd, Komárom

A ma látható Monostori erődöt 1850 és 1871 között építették az Osztrák-magyar Monarchia központját védő erődrendszer egyik utolsó tagjaként (a komáromi erődrendszer az igmándi erőd 1877-es befejezésével vált teljessé). A legmodernebb technikával szerelték fel tervezésekor, a XX. századra azonban – részben a tüzérségi fegyverek nagyfokú fejlődése, részben a légi hadviselés megjelenése miatt – elavult. Egyik állandó kiállítása a Kenyérmúzeum, de a hadtörténeti tárlatokat is ajánlott megtekinteni. A tárlatvezetések naponta 9 és 15 óra között, minden páratlan órában indulnak.

Madártávlatból
Forrás: erod.hu

A bokodi lebegő falu

Európa-szerte ismert látványosság, külföldi turisták is felkeresik alkalmanként a Bokodi-hűtőtó cölöpökre épült házait. Sőt, a Föld legszebb látnivalóit tartalmazó gyűjteményekben is rendszeresen helyet kap. Ajánlatos úgy időzíteni a látogatást, hogy naplementekor érkezzünk – az elénk táruló látvány örök életre szóló emlékkel gazdagít majd minket.

Világszerte csodájára járnak a lebegő falunak
Forrás: utazomajom.hu

Vitányvár

Ugyancsak népszerű a túrázók körében. Noha a feltehetően a XIII. század második felében épült erősségből mára csak a romok maradtak, a kilátás miatt megéri erre kirándulnunk: Környére és szinte az egész Tatai-medencére csodás panoráma nyílik. Legyünk azonban óvatosak, mert a falak nincsenek konzerválva, így fokozott óvatossággal közlekedjünk a romok között.

„Vár állott, most kőhalom...”
Forrás: Wikipedia

A tatai Öreg-tó és környéke

Egész napos programot kerekíthetünk a tó és környékének megtekintéséből, és egész biztos, hogy nem utazunk haza csalódottan a nap végén. Sétálja körbe a tavat, nézze meg az Esterházy-kastélyt és a várat, vagy csatangoljon az Angolparkban – tartalmas élmények egész sorával indulhat haza. Ráhangolódásként töltse ki kvízünket, aztán tekintse meg saját szemével a csodálatos látnivalókat!

A tatai vár
Forrás: panadea.com | Fotós: Németh Róbert

Turul-emlékmű

Megyénk talán leghíresebb látványossága a Tatabányára óvón lepillantó turulmadár, melyben Európa legnagyobb madárszobrát tisztelhetjük – szárnyfesztávolsága 15 méter. Az 1896-os millenniumi évre tervezett, azonban csak 1907-ben felavatott szobor Donáth Gyula munkája. Érdemes a kevésbé nyilvánvaló utat választanunk, és autónkat hátrahagyva gyalogszerrel felkapaszkodnunk a Kő-hegy tetejére. Útbaejthetjük a Szelim-barlangot és a kilátót is, a madártól kanyargós sétányok vezetnek ezekhez. A kilátásról pedig győződjenek meg a saját szemükkel!

Impozánsak a méretei
Forrás: kemertektar.hu

A leányvári kápolna

Nem olyan régen egy videóval mutattuk be a gyönyörű vidéken álló leányvári Kálvária kápolnát. Az emlékhely melletti pihenőpark és a felújított szobrok önmagukban is szépek, de a környék túrázásra is kiváló. A település klasszicista stílusú római katolikus templomát is ajánlott megtekinteni.

A leányvári kápolna
Forrás: kesztolc.hu

 

Címkék#turisztika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában