ásatás

2017.07.27. 07:07

Nyílt napon ismertették a komáromi ásatások eredményeit

Nyílt nappal várták szerdán az érdeklődőket a Brigetio területén található ókori római fürdőhöz, valamint a katonai tábor nemrég feltárt épületéhez az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei és a Klapka György Múzeum munkatársai.

Nagy Tamás

Fotó: Nagy Tamás

Évek óta hagyomány, hogy július végén nyílt nappal várják azokat, akik szeretnék megtekinteni az elmúlt időszakban feltárt régészeti leleteket és kincseket az egykori Brigetio területén lévő ásatásoknál. Szerdán, az esős időjárás ellenére is több mint százan látogattak ki a gát melletti területre, ahol 2014 óta zajlanak a feltárások.

A megjelenteket Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a gát építése során találtak egy nagyon intenzíven beépített római területet, amely miatt a gát nyomvonala északabbra került, az eredeti tervekhez képest.

– Ennek köszönhetően megmaradt a kutatás számára az a terület, ahol az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei és a Klapka György Múzeum munkatársai végzik a feltárásokat, a Miniszterelnökség támogatásával. Az évek során több kisebb jó állapotú középületet is kiástak a föld alól – emelte ki Számadó Emese.

A folytatásban dr. Borthy László akadémikus, ásatásvezető, az ELTE BTK dékánja elmondta, hogy idén új helyszínen várták az érdeklődőket, hiszen korábban többször is a Vásártéren volt nyílt nap, azonban idén ott nincsenek ásatások.

– 2014 óta egy közel ezer négyzetméteres területet tártunk fel lépésről lépésre, aminek köszönhetően sikerült megmentenünk ezt a kincsekkel teli területet az utókornak – hangsúlyozta dr. Borthy László.

Dr. Bartus Dávid egyetemi adjunktus, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet igazgatóhelyettese elmondta, hogy sikerült beazonosítaniuk az épület építésének idejét egy ruhatűző tűnek köszönhetően. Eszerint Kr. u. 300 és 340 közé tehető az épület építése.

További részletek a csütörtöki 24 Órában.

 

Címkék#Brigetio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában