két keréken

2017.09.23. 16:02

Nem kell választani az ivás és a biciklizés között

2014 óta nem a szonda, hanem a rendőr dönti el, biciklizésre képes állapotban vagyunk-e, vagy sem. A nagy tivornyák után inkább toljuk a drótszamarat.

Csernyik Zsombor

Forrás: MW

Többször is módosult az utóbbi időben a kerékpárosokra vonatkozó szabályozás, így sokan nincsenek tisztában azzal, hogy megkóstolhatják-e a hegy levét szüretkor, ha később bringára ülnek. Régebben egy szigorítás nem tett különbséget a gépjárművezetők és a biciklisták között, a szeszes ital fogyasztása egyöntetűen a vezetés tilalmát jelentette. A jelenlegi előírásokról a megyei rendőr-főkapitányságot kérdeztük.

Mint megtudtuk: a 2014. július 19-i hatállyal elfogadott rendelet módosította eddig utoljára a járművezetés személyi feltételeit. Eszerint az vezethet járművet, aki a biztonságos közlekedésre képes állapotban van, azaz a vezetési képességeire hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol.

A rendelet értelmében azonban az alkoholra vonatkozó korlátozást a kerékpárosokra nem kell alkalmazni — tudtuk meg a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától. Igen ám, de mennyit ihatunk, ha biciklivel akarunk hazaindulni egy kis poharazgatás után?

A rendőr ítéli meg, képes-e a biciklista a biztonságos közlekedésre

Körösné Bogár Viktória kommunikációs referens lapunknak elmondta: alkoholfogyasztás miatt biciklistával szemben a rendőr akkor kezd intézkedésbe, ha a közlekedésben való részvételének módjából vagy viselkedéséből látható jelét észleli, hogy nem képes a biztonságos járművezetésre.

– Ilyen esetben felmerül, hogy a vezetői képességet korlátozó állapot az elfogyasztott szeszes ital hatása miatt jött létre, ezért a rendőr alkoholteszteres ellenőrzést végez — tette hozzá Körösné Bogár Viktória.

Kerékpáros szabálysértések megyénk területén ebben az évben

Az idei évben, augusztus végéig nyolcvanegy kerékpárost vontak intézkedés alá megyénk rendőrei, akik nem voltak képesek kerékpárjuk biztonságos vezetésére. Az ellenőrzésük során kiderült, hogy ennek hátterében alkoholfogyasztás állt. Ugyanebben az időtartamban a megyénkben bekövetkezett háromszáztizennégy személyi sérüléses balesetből negyvenet okoztak biciklisták, közülük heten álltak alkohol hatása alatt. A hét ittas kerékpáros közül négyen úgy baleseteztek és sérültek meg, hogy nem ütköztek másik járművel. Feltehetően ittasságuk miatt vesztették el uralmukat a járművük irányítása felett. A felsoroltakon kívül három ittas kerékpáros baleset részeseként sérült meg.

Amennyiben az ellenőrzés során megállapítják, hogy a kerékpáros nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, a rendőr helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárás lefolytatását kezdeményezheti vele szemben. Ha a biciklista közlekedési balesetet okoz, vagy részese annak, a rendőri intézkedés során köteles megfújni a szondát. Abban az esetben, ha az ittas kerékpáros olyan közlekedési balesetet okoz, melyben más személy súlyosan megsérül vagy meghal, ellene bűntett elkövetése miatt büntetőeljárást folytatnak le.

Azt tehát nem szabja meg a törvény betűje, hogy milyen alkoholos befolyásoltsággal nem szabad kerékpárra ülni, azt mindenki maga dönti el. Ugyanakkor a rendőrök azt tanácsolják, hogy alkoholfogyasztást követően egyáltalán ne üljön senki kerékpárra, hanem azt tolva közlekedjen. Nem minősül ugyanis járművezetőnek a biciklit toló személy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában