felkészültek

2018.02.19. 19:47

Minden járművét készenlétbe helyezi a közútkezelő

A Magyar Közút a havazással várhatóan érintett területeken valamennyi hóeltakarító eszközét készültségbe helyezte, és már hétfőn megkezdte a szükséges megelőző szórásokat.

kemma.hu

Forrás: Facebook/Magyar Közút

A hétfői napsütéses idő után keddtől egészen péntekig újra az évszaknak megfelelő, télies idő várható. A dunántúli megyékben ráadásul szinte végig havazás várható, egyes térségekben 15-20 centiméternyi friss hó is hullhat egyes napokon. Az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy a következő napokban fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján keddtől-péntekig az ország Dunától nyugatra eső területein jelentős mennyiségű friss hó várható, kedden elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben, szerdán pedig a teljes Dunántúlon, illetve a Duna-Tisza közén is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is valamennyi sószórásra és hóekézésre alkalmas gépjárművével elvégzi a szükséges preventív beavatkozásokat, hogy megakadályozza a leeső hó letapadását a burkolatra. A havazás előrehaladtával kerülhet sor a hóeltakarításra, amikor ekézhető vastagságot ért el a friss hó.

A társaság a havazással érintett területeken a következő napokban is " target="_blank" rel="noopener nofollow">ütemezetten látja majd el a hóeltakarítási munkákat. Ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni.

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

A közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a következő napokban is fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a közútkezelő és az Útinform weboldalán, ahol kora reggeltől késő estig minden nap háromóránként országos összesítést is közzétesznek az aktuális útviszonyokról.

(Nyitókép: Facebook/Magyar Közút)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában