ásatás

2017.07.22. 12:46

Meghatározták a Brigetióban feltárt fürdő korát

Az ásatások friss eredményei szerint a negyedik században építhették a Brigetióban talált fürdő épületét, minden bizonnyal I. Valentinianus császár uralkodása alatt, 370 és 375 között. Az ásatások eddigi eredményeit július 26-án nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

Nagy Tamás

Idén a készülő műemlékvédelmi terveknek megfelelően az eddig feltáratlan területeket kutatják

Az elmúlt napokban számoltunk be arról, hogy új helyen zajlik ásatás Brigetióban, a 2014-ben megtalált római kori fürdő területe mellett található egykori katonai tábor területén. Mint írtuk, legalább öt helyiségből állt az épület, amit eddig feltártak, aminek egy része biztosan padlófűtéssel volt fűtve.

– A feltárások során az is kiderült, hogy egy késő római épületet találtunk, ami azt jelenti, hogy nem a katonai tábor építésének fő periódusába tartozott ez az épület, hanem jóval később kezdték építeni. Ezt egyrészt téglabélyegek alapján, valamint pénzérmék és kerámiaanyag alapján lehetett megállapítani – mondta el dr. Bartus Dávid.

Az egyetemi adjunktus hozzátette: minden bizonnyal I. Valentinianus császár uralkodása alatt épült a létesítmény, azon belül is a téglabélyegek azt mutatják, hogy valamikor 370 és 375 között. A császár 375 novemberében érkezett Brigetioba, hiszen az itteni légiótábort választotta a kvádokkal folytatott tárgyalása helyszínének. A tárgyalások közepette, ahogyan az írásokban is olvashatjuk, a császár valóságos dührohamot kapott és agyvérzésben hunyt el.

– Azt nem tudjuk, hogy itt halt-e meg, azonban elképzelhető, hogy járt abban az épületben, amit most megtaláltunk – emelte ki dr. Bartus Dávid.

A feltárást egyébként a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatja, melyet az ELTE ókori régészeti tanszékének szakemberei és a Klapka György Múzeum munkatársai közösen végeznek.

A feltárási munkálatok nyár végéig folynak, azonban július 26-án nyílt nappal várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában