gyógyfürdők

2018.02.18. 08:41

Az ifjabb korosztály is érzi a gyógyvíz jótékony hatásait

Egyre több fiatal látogatja a gyógyfürdőket hazánkban, derül ki egy felmérésből. A Brigetio Gyógyfürdőben is egyre gyakrabban élvezik a fiatalabb generációk tagjai is a víz gyógyító hatását.

Nagy Tamás

Forrás: Shutterstock

Csütörtökön ért véget az a különleges belföldi kommunikációs kampány, amelyben az egészségturizmust és a gyógyvizek népszerűsítését tűzte ki célul a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Guller Zoltán vezérigazgató kiemelte: Magyarország négy évszakos úti cél, amely a téli időszakban számos élményt kínál.

A programhoz megyénkből csatlakozó komáromi Brigetio Gyógyfürdőben is tudják ezt, ahol ebben az időszakban is kihasználták, hogy Komárom egyik kincse a gyógyvize, amely alkalmas a mozgásszervi betegségek kezelésére.

– Sajnos a lakosság nagy része szenved valamilyen kopásos gerinc vagy nagyízületi, csípő-, térdbetegségben. Ezeknek a kezelésében igen jótékony hatása van a gyógyvizünknek, amely minden évszakban segít – mondta dr. Németh Eleonóra, reumatológus főorvos. Ráadásul a fiatalok körében is egyre gyakoribb a derékfájás, ami a mozgásszegény életmódból vagy a túlzott igénybevételtől adódik.

Dr. Németh Eleonóra szerint heti két-három alkalom az ideális a gyógyvizek hatásainak igénybevételére
Fotó: Nagy Tamás

– Így az idősebbek mellett ők is gyakori látogatói a reumatológiai rendeléseknek, ahol az esetek nagy részében javasoljuk a betegeknek a gyógyfürdő igénybevételét – emelte ki a főorvos, aki hozzátette: egyre többen észre is veszik annak jótékony hatását és gyakran keresik fel a fürdőt, a fizikoterápiás kúrákon kívül is.

A fürdőben korábban vizsgálatokat is végeztek, amely során derék- és térdfájós betegek fürödtek kúraszerűen a gyógyvízben. A felmérésen nagyon jó eredmények születtek, hiszen a betegek panaszai csökkentek és a mozgásfunkciójuk is javult.

Ön milyen gyakran jár gyógyfürdőbe?

Bodnár István: – Először vagyok gyógyfürdőben. Szüleimmel érkeztem, akik már korábban többször is voltak, én azonban most vagyok először. A kikapcsolódás volt az első szempont, amiért eljöttem a családdal, de nagyon kellemes a víz. Mivel éppen növésben vagyok, a térdeim gyakran szoktak fájni, de úgy érzem, a víz most jó hatással van rá.

Bodnár Boglárka: – Egyetemista vagyok, így iskolaidőben ritkán járok gyógyfürdőbe, azonban havi szinten azért egyszer-egyszer így is eljutok, nyáron persze sűrűbben. Korábban versenytáncoltam és sajnos porckopás van a térdemben, ami sokszor kellemetlenül fáj, így szívesen járok fürdőbe és érzem is a hasznát.

Turi Zsolt: – Sok komáromihoz hasonlóan gyerekkorom óta járok a fürdőbe. Manapság az egyetem és a sok tanulás mellett, csak akkor járok, ha az időm engedi. De, ha tehetem, gyakran úszom és utána töltök egy kis időt a gyógyvízben is. Ilyenkor minden alkalommal azt érzem, hogy teljesen felfrissültem, mintha csak új ember lennék.

Dr. Németh Eleonóra elmondása szerint, szerencsére egyre több az egészségtudatos ember, akik a betegségek kialakulását szeretnék megelőzni, ezért a mozgást, az úszást és a gyógyfürdőzést előszeretettel iktatják be az életrendjükbe.

– Kúraszerűen is javasoljuk a gyógyvíz igénybevételét és erre lehetőség is van a gyógyfürdőben, társadalombiztosítási támogatással évente két alkalommal, egy tizenöt kezelésből álló kúrákat vehetnek igénybe a betegek. Heti 2-3 alkalom az ideális a gyógyvíz igénybevételére – fogalmazott a főorvos.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában