interjú

2017.09.24. 12:00

Nagykövetként hasznosítaná tudását a város legeredményesebb diákja

A tavalyi tanév legeredményesebb diákja lett Lutring Erika, a Bárdos László Gimnázium tanulója. A város legjobb versenyeredményeit tudhatja magáénak, a német és a történelem Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) is előkelő helyen végzett. Végzősként is szeretne részt venni versenyeken, jogi pályára készül, és nagyköveti álmokat dédelget.

Körtvélyfáy Dina

Fotó: Körtvélyfáy Dina

– Milyen tárgyakból versenyeztél?

– A 11. osztályosok között indultam az OKTV-n, két tantárgyból. Németből az első kategóriában, hiszen heti négy órában tanulom a nyelvet, valamint történelemből is megmérettem magam. Mindkét tárgyból van iskolai házi forduló, ott teljesíteni kell egy elvárt százalékot. Természetesen mások az elvárások és a követelmények a két tanegységből. Németből ötven feladatos tesztsort kellett kitölteni, majd fogalmazást írtunk. Míg a tesztet az iskolában javították ki, a fogalmazásokat továbbküldték az Oktatási Hivatalba. Történelemből is voltak olyan feladatok, amelyeket a bárdosos tanárok javítottak. Ezen kívül pedig volt egy választott szakirodalom is. Ha továbbküldhető lett a feladatsor, itt négy témából lehetett választani. Én a Kényszerű népességmozgások lakóhelyemen és környezetében a szovjet megszállás első szakaszában című témából készültem.

– Milyen helyezéseket értél el?

– Történelemből nem tudok pontos helyezést mondani, másfél ponttal csúsztam le az országos döntőről, tehát valahol a 35. hely környékén lehettem, németből pedig országos 14. helyen zártam.

– Kikkel készültél az OKTV-re?

– Németből Vogelné Takács Gabriellával, illetve a magántanárommal, Tirolné Horváth Katalinnal, aki elsősorban felsőfokú nyelvvizsgára készített fel, de ezzel hozzájárult ahhoz, hogy készüljek az OKTV-re is. Történelemből Báthori Kolbert Erikával, és a volt osztályfőnökömmel, Nagy Tamással, aki külön is foglalkozott velem és egy diáktársammal.

– Ebben az évben is tervezel indulni az OKTV-n?

– Igen, mindkét tárgyból. Matek és történelem fakultációra járok, de a történelmet szeretem elsősorban, idegen nyelvek közül pedig a németet.

Hogyan készüljünk az OKTV-re?

– Elsősorban azoknak ajánlom, akik kellő elhivatást és versenyszellemet éreznek, hogy kipróbálják magukat egy ilyen tanulmányi versenyen. Az elvárások nagyon magasak, véleményem szerint a verseny rendszere is hagy némi kivetnivalót maga után. A megmérettetésnek mindenképp megvan az előnye, hiszen országos döntőbe jutás esetén nagy valószínűséggel felvételi pontokat szerezhetünk, amely az utolsó két középiskolai évben mindenkinek nagyon jól jön. A résztvevő diákok az iskolai tananyagon kívül olyan tudásra tehetnek szert, amelyet később egyetemi éveik során is kamatoztathatnak – mondta Erika, majd így folytatta: – Ami a felkészülést illeti: először az iskolában tanultakat, a törzsanyagot kell elmélyíteni és rendszeresen ismételni, illetve plusztartalmakat, érdekességeket olvasni és kitölteni a korábbi évek feladatsorait. Történelemből inkább a választott szakirodalom elmélyítésén van a hangsúly, míg a németnél a nyelvtan nagyon részletes ismeretén, illetve a minél nagyobb szókincsen és a jó kommunikációs készségen – tette hozzá a Bárdos-gimnázium tanulója.

– Négy hetet tölthettél Németországban a versenyeredményeidnek köszönhetően. Milyen élményekkel gazdagodtál?

– A német OKTV szóbeli fordulójáért kaptam egy ösztöndíjat, így négyhetes tanulmányi úton vehettem részt. Négy nagyvárosban, Bonnban, Kölnben, Berlinben és Münchenben jártunk. Az első és az utolsó héten egy nemzetközi csoporttal voltam. Rengeteg országból érkeztek diákok, például Vietnámból, Norvégiából, Indiából és Brazíliából. A fennmaradó időben Greifswald­ban voltam, ahol egy helyi családnál laktam. Iskolába is kellett járni, mert Németországban ebben az időszakban még tartott a tanév.

Erikának a történelem és a német nyelv áll legközelebb a szívéhez a tantárgyak közül
Fotós: Körtvélyfáy Dina

– Mi tetszett a legjobban?

– Mindenki ezt kérdezi, de nehezen tudok erre válaszolni. Leginkább a Greifswaldban töltött két hetet élveztem, ahol bepillanthattam és -illeszkedhettem egy német család mindennapjaiba.

– Ebben az évben végzel a Bárdosban. Hol szeretnél továbbtanulni?

– Hatodikos korom óta jogra szeretnék jelentkezni. Nem az ügyvédi, bírói pálya érdekel, hanem nagykövet szeretnék lenni.

– Mivel foglalkozol szabadidődben?

– Kifejezett hobbim nincs. Az emberek általában valamilyen sportot vagy hangszert említenek, ha megkérdezik őket erről. Nem vagyok nagyon sportos, a ritmusérzékem pedig nulla… A barátaimmal szervezünk programokat, szeretek olvasni, s mint a legtöbb fiatal, én is eljárok bulizni. Nem vagyok egy otthonülős típus, szeretek kimozdulni.

– Milyen elismeréseket kaptál az elért eredményeidnek köszönhetően?

– A tanév végén városi rendezvényen díjazták a versenyeredménnyel rendelkező tatabányai diákokat. Schmidt Csabától vehettem át a középiskolásoknak járó polgármesteri különdíjat. A Grundfostól az év legeredményesebb diákjának járó elismerést kaphattam meg, mely pénzjutalommal is járt.

Erikával nem nehéz együtt dolgozni

– Öröm volt Erikával készülni, mert nagyon okos és szorgalmas. Nagyrészt önállóan dolgozott, rengeteg feladatot oldott meg. Amikor találkoztunk, főként a problémákról, a kérdéseiről beszélgettünk. Minden kiadott feladatot rendkívül figyelmesen és alaposan végzett el, önállóan is megkereste a gyakorlási lehetőségeket. Kérdései egyértelműen tükrözték, hogy mindennek utánanézett, s csak a tényleg különleges nyelvi szerkezeteknél, bonyolult megfogalmazásoknál kellett segíteni. Nehézségként csupán annyit említhetek, hogy történelemből is OKTV-zett, és rengeteg egyéb feladatot vállalt, így figyelmét meg kellett osztani. A versenyen nagyon szép eredményt ért el, valóban a legjobbak között az egyik legjobb. Idén is rendszeresen, alaposan készülünk a megmérettetésre, még összetettebb nyelvtani feladatokat, írásbeli szövegértési és hallás utáni szöveget gyakorolunk. Nagy előny, hogy már alaposan ismerjük a feladattípusokat, az elvárásokat. Erikának csak nagyon keveset kell segíteni, mert nagyon céltudatos, elkötelezett és önálló – mondta Vogelné Takács Gabriella, Erika némettanára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában