régi idők emlékei

2018.08.20. 06:51

Kiszáradó Duna: hihetetlen, miket rejt a meder, amiben sétálni is lehet

A katasztrofálisan alacsony dunai vízszint a mederbe csábítja a „kincskeresőket” is.

Kemma.hu

Fotó: Walczer Patrik/24 Óra

A Duna alacsony vízállása miatt továbbra is korlátozott a hajóforgalom a folyamon. Az előrejelzések szerint a Duna hazai szakaszán kismértékű, körülbelül 10-15 centiméteres vízszintemelkedés lesz a következő napokban, majd további lassú apadás várható. Augusztus 20-án Komáromnál 26, Esztergomnál 13 centiméter volt a határfolyó vízállása reggel.

Esztergomban sokan sétálnak a korábban víznyaldosta mederben, míg olvasónk, Szantner Gábor a süttői szakaszon fedezte fel, hogy mit is rejtett korábban a víz. Mint elmondta, talált egy a feliratos márványlapot is, amely valamilyen emléktábla lehetett és egy nagy, körülbelül egy méter átmérőjű malomkőszerűséget is. Arra rá lehetett állni, stabilan állt a víz alatt. Emellett ezernyi kagylóhéj borította még a kiszáradt medret.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő bő egy hétben minimális a csapadék esélye a vízgyűjtő területeken, ezért a jövő hét elejére a dunai vízszintek helyenként erősen megközelíthetik az eddig mért legalacsonyabb vízállást.

Ide tartozik az is, hogy szerdától tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. Szükség esetén bizonyos vízkorlátozásokat is elrendelhetnek. Megyénkben szerencsére bőven rendelkezésre áll kiváló minőségű karsztvíz – a tatabányai XIV/A vízakna és a XV/C vízakna termeli ki –, így nem kell vízhiánytól tartani.

Címkék#Duna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában