KRESZ

2017.09.18. 12:17

Kerékpárosok, nem a tiétek a világ! 7 szabály, amit a legtöbben megszegtek

A hétvégi tatai gázolásnál az elsődleges adatok szerint a kerékpáros hibázott, amikor szabálytalanul, a járdáról hajtott az útra és akart átkelni a piactéri kereszteződésen.

kemma.hu

Ahogy arról beszámoltunk, a hét végén egy kerékpárost ütöttek el Tatán, nem messze a korábbi, halálos gyalogosgázolás helyszínétől. A kérdés kapcsán sokakban felmerült: a kerékpárosok is rendszeresen megszegik a KRESZ-t, ezzel magukat és másokat is veszélyeztetve.

A kemma.hu-nak korábban a Tatabányai Rendőrkapitányság vezetője, dr. Forrai Zsolt ezredes kiemelte a Szent Borbála kórház környékén való biciklizéssel kapcsolatban: járdán a KRESZ szerint akkor lehet kétkerekűvel közlekedni lakott területen belül, ha az úttest arra alkalmatlan. Egy kétszer két sávos út, amelynek jó a burkolata és párhuzamos közlekedésre is alkalmas, bizony pont megfelel ennek a célnak. Aki ennek ellenére mégis a járdán teker, az szabálysértést követ el. A Magyar Kerékpárosklub oldalán megnéztük, mi az a tíz szabály, amelyre sokan nem is gondolnak, ha nyeregbe pattannak.

  • Járdán tilos kerékpározni. Kivéve a 12. évnél fiatalabb gyerekeknek, akik főútvonalon még nem kerékpározhatnak, ezért ők haladhatnak a párhuzamos járdán, legfeljebb 10 kilométer/órás sebességgel. A másik kivétel: lakott területen levő olyan úton, ahol az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, de csak a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 kilométer/órás sebességgel.
  • Amennyiben egyéb tábla ezt nem engedélyezi, akkor gyalogúton, gyalogos zónában tilos kerékpározni.
  • Gyalogos zónában, ha a kiegészítő tábla csak bizonyos időszakokban tiltja a behajtást, akkor a többi időszakban legfeljebb 10 kilométer/órás sebességgel szabad kerékpározni. A kerékpárt tolni természetesen mindig szabad.
  • Zebrán tilos kerékpározni, már csak azért is, mert a zebra lényegében a járda „meghosszabbítása”.
  • Egyirányú utcába értelemszerűen tilos a forgalommal ellenkező irányból behajtani kerékpárral is, kivéve, ha az alábbi, kerékpárt jelző kiegészítő tábla ezt megengedi. Ez utóbbi esetben szigorúan az úttest jobb oldalán kell haladni kerékpárral, ha van felfestett kerékpársáv, akkor ott.
  • Ha kerékpárral zebrát keresztezünk, akkor ugyanúgy meg kell adni a gyalogosoknak az elsőbbséget, mint mikor autót vezetünk. Ha van jelzőlámpa, kanyarodáskor zöld jelzés esetén is elsőbbséget kell adni a gyalogosoknak.
  • Egyenrangú kereszteződésben a jobbkézszabály érvényesül: a tőlünk jobbról érkezőnek elsőbbsége van velünk szemben, nekünk pedig elsőbbségünk van a balról jövővel szemben. Egyenrangú útkereszteződés kerékpárúton: a szaggatott sárga felfestés az úttestet keresztező kerékpárutat jelöli. Ez azonban önmagában nem jelenti azt, hogy itt a kerékpárosnak elsőbbsége lenne: ha sem a kerékpárúton, sem a keresztező úton nincs kitéve az elsőbbségadás-tábla, akkor ez egyenrangú útkereszteződés. Ilyen kereszteződésekben a legnagyobb óvatossággal hajtsunk át, megadva az elsőbbséget a jobbról jövőknek, szükség esetén a balról jövőnek is.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában