pszichológia

2018.03.19. 07:01

A házasság nem intézmény, de kellenek hozzá szabályok

Pszichológussal boncolgatták a házasság témáját az evangélikusok Komáromban és Bábolnán is.

Hajnal D.

Dr. Ferenczy Zsuzsa pszichológus Bábolnán és Komáromban is fontos témákat fejtett ki

Fotó: Hajnal Dóra/24 Óra

A komáromi és a bábolnai evangélikus közösség márciusban a házasság értékeire összpontosította figyelmét. Veres József, komáromi evangélikus lelkész dr. Ferenczy Zsuzsa pszichológust hívta köreikbe, aki nagy érdeklődéssel kísért előadásában a házasság fogalmát boncolgatta. Míg Komáromban a házasságot és az emberi kapcsolatokat több nézőpontból igyekezett feltárni a pszichológia eszközeivel, addig Bábolnán az előre tervezhető krízisekről beszélt hallgatóságának a szakember.

Mint fogalmazott, a házasságot a köznyelvben intézményként emlegetjük, de két ember kapcsolatára nem tekinthetünk intézményként, habár megteremtéséhez intézményesített keretek, működéséhez alapvető szabályok szükségesek. A házasságkötés ceremóniája csupán egy külsőség. Előadásában a kapcsolat szempontjából jelentéktelen velejárókat tudatosan mellőzte, sokkal inkább foglalkozott azzal, hogy a két ember viszonyát milyen lelki folyamatok határozzák meg.

A pszichológus olyan beszélgetésbe csalogatta a közönséget, amellyel rávilágított: minden egyénben három „én” létezik: a gyermeki, a felnőtt és a szülői. Utalt tehát arra, hogy döntéseinket, érzéseinket, miként határozzák meg a gyermekkori élmények, a szüleinkkel való kapcsolat, a neveltetés és az akaratunk. Ez a „szentháromság” – véleménye szerint – meghatározza mentalitásunkat a házasságunkban.

Arra is kitért, hogy az elmúlt néhány évtizedben hogyan alakult át a házasodási szándék, amit egykoron generált a családfő, vagy a családi vagyon megtartása. Napjainkban pedig egyáltalán nem fontos végállomása egy kapcsolatnak a házasság.

Bábolnán is beszélgetéssel boncolgatták a házasság témáját. A protestáns templomban megtartott előadásban a lehetséges krízishelyzetek az egyéni tapasztalatok alapján kerültek felszínre, a kicsit sem szótlan, idősebb korú hallgatóság berkeiben. Szó esett arról, hogy miként segíthetik, vagy rombolhatják a szülők a fiatalok kapcsolatát, hogyan befolyásolhatja a házasságot több generáció együttélése, és a gyermekvállalás örömei és esetleges traumái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában