bázis

2018.10.15. 07:43

Nagy segítséget kapnak a fogyatékossággal élők az új központban

A fogyatékosságügyi tanácsadók a megyei szolgáltatások felkutatásán is dolgoznak az Információs és Koordinációs Pontban.

S. G.

A fogyatékosságügyi tanácsadók a megyei szolgáltatások felkutatásán is dolgoznak az Információs és Koordinációs Pontban.

Fotó: Dallos István/24 Óra

– Rendkívül fontos, hogy segítsünk azoknak, akik erre rászorulnak, és esetleges veleszületett, vagy szerzett hiányosságok esetén is megtalálják azokat a területeket, ahol kibontakoztathatják tudásukat, tapasztalataikat – hangsúlyozta John Katalin alpolgármester a Család és Gyermekjóléti Központban rendezett és elsősorban a különféle fogyatékossággal élőket segítő Információs és Koordinációs Pont megnyitóján.

Hozzátette: nem sajnálattal, hanem szeretettel és türelemmel, odafordulással segíthetünk a fogyatékos személyeken.

Mecsei Ilona, a járási egyesített szociális intézmények igazgatója kiemelte a szolgálat több évtizedes működése során kiépített kapcsolatrendszert, amely a szakemberek és a civilszervezetek között kialakult. Kiemelte: fontos, hogy úgy figyeljünk, úgy próbáljunk segíteni a fogyatékosoknak, ahogy ők kérik, igénylik.

Simonics Benjamin, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. hálózatfejlesztési munkacsoportjának irodavezetője ismertette a MONTÁZS projektet. Ezen belül működtetik Tatabányán, a Család és Gyermekjóléti Központban (Platán tér 10.) az Információs és Koordinációs Pontot. Magyarországon 22 városban létezik ilyen segítő, támogató információs bázis, ahol fogyatékosságügyi tanácsadók dolgoznak.

A MONTÁZS projekt elsődlegesen ugyanis tanácsadói hálózat működtetésével, később különféle szolgáltatásokkal – például fej- vagy szemegér bérbeadásával – áll majd az érintettek különböző csoportjainak a rendelkezésére. Az irodavezető hangsúlyozta: háttérsegítséget kívánnak biztosítani, hogy az állapotuknak, a fogyatékosságuknak megfelelő szolgáltatásokat tudják igénybe venni. A siketek és nagyothallók, mozgássérültek, vakok és gyengénlátók mellett például az autisták számára is próbálnak megfelelő segítséget nyújtani. A jelenlegi állapot feltérképezéséért már felvették a kapcsolatot érdekvédelmi csoportokkal, klubokkal.

A fogyatékosságügyi tanácsadók a megyei szolgáltatások felkutatásán is dolgoznak, s ezt adatbázisba rendezik a www.efiportal.hu-n. (Információ: [email protected])

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában