fogas kérdés

2018.06.24. 20:00

Nem csak a fogakat kellene rendbe tenni

Immár a fogászaton is megjelentek a „várólisták”. Megyénkben ha most valaki úgy dönt, hogy állami támogatással szeretne fogszabályozót csináltatni, arra 2022-ig várnia kell. Részben ennek is tudható be, hogy a mai 12 évesek fogai kétségbeejtő állapotban vannak.

Goletz-Deák Viktória

Az európai fogorvosok szövetsége, a Council of European Dentist legutolsó adatai szerint az ingyenes fogászati ellátás ellenére Európában a magyar 12 évesek fogai vannak a legrosszabb állapotban. Ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora. Egy átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas, vagy tömött.

A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának adataiból az is kiderül, hogy a 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a negyvenöt éveseknek pedig csaknem dupla ennyi. A felnőtteknek emellett további négy foguk szuvasodik és kettő biztosan tömött, a nyugdíjas korú lakosság 30 százaléka már fogatlan.

Ennek legfőbb oka, hogy míg az európai országok többségében a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, betömik, addig nálunk későn jutnak el fogorvoshoz. Dr. Mészáros Márta, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozat Komárom-Esztergom megyei területi vezetőjének tájékoztatása szerint a fogorvosi alapellátásban nincsen várólista.

– Jogszabályban meghatározott fogalom a várólista, a fogorvosi ellátás sosem tartozott ennek a jogszabálynak a hatálya alá. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mivel nincs ilyen lista vezetésére kötelezettség, ezért nem is lehet megmondani, hol, milyen beavatkozásra, mennyit kell várni. Úgy gondolom, ha valaki bejelentkezik az orvoshoz, hogy fáj a foga, és valóban szeretné, hogy kezeljék, az nagyjából egy héten belül kap időpontot állami rendelésre – mondta a fogorvos.

Ám az állami fogszabályozásban már nem ennyire rózsás a helyzet. Jelenleg a megyében egyetlen helyen, a tatabányai Szent Borbála Kórházban működik állami fogszabályozás. Ráadásul ott is csak egyetlen szakorvossal.

– Jelenleg négyéves várólistával dolgoznak a fogszabályozáson. Vagyis: ha valaki ma időpontot kér, akkor az csak 2022-re kap. Tavaly összesen 2289 kezelést végeztek, napi 6 órában – tudtuk meg Balogh Mártától, a kórház szóvivőjétől. Pedig tíz gyerekből kettő-háromnak biztosan szüksége van fogszabályozásra. Ennyi idő alatt viszont akár ki is nőhet a fogszabályozásból.

Dr. Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke szerint a kialakult siralmas helyzet egyik oka a fogorvoshiány. Az országban jelenleg több mint 300 betöltetlen állami praxist tartanak nyilván, így iskolafogászatból is kevés van. Megyénkben jelenleg hét betöltetlen státusz van.

Hiába az ingyenes iskolafogorvos

Félévente kötelező a gyerekek fogainak ellenőrzése, a szülők azonban sokszor írnak egy igazolást. Ebben jelzik, hogy inkább magánorvoshoz viszik csemetéiket, és ott történik meg az ellenőrzés, illetve az esetleges ellátás. Dr. Mészáros Márta szerint ezeknek a gyerekeknek azonban a többsége a valóságban nem jut el a fogorvoshoz.

– A szülők nem mérik fel a kezelések fontosságát és a saját felelősségüket. Az igazolás kiadásával a fogorvos még a gyerek szájába se nézhet bele, nem tudja felmérni fogainak az állapotát. A kezeletlen fogak azonban szájüregi-, emésztőszervi elváltozásokat, egyéb megbetegedéseket okozhatnak – figyelmeztet a szakember.

– A praxisokban dolgozó orvosok harmada nyugdíjas korú, a végzősök közül pedig nagyon kevesen tervezik, hogy itt helyezkednek el. Ha mégis a szakmában maradnak, akkor sem a praxisokba mennek, hanem kórházi, vagy klinikai szakellátóként vállalnak munkát, ahol érvényes rájuk az orvosi bértábla – magyarázta az alelnök.

Ennek elsősorban az az oka, hogy az ágazat alulfinanszírozott.

– A szakma számításai szerint havonta 1 millió 700 ezer forintra lenne szüksége a praxisoknak. Ehhez képest jelenleg mindössze 900 ezer forintot kapnak. Ebből kell fizetniük az orvos és az asszisztensek bérét, az anyagköltségeket és a rezsit. Az orvos nem tehet mást, ott spórol ahol tud, főleg a béreken és az anyagokon. Ha pedig már nem bírja, kilép. Tavaly szeptemberben megígérte a kormány, hogy két-három éven belül a fogorvosi ellátást is felzárkóztatja. Azonban a nemrég elfogadott 2019-es költségvetésben ennek semmi nyoma – szögezte le a fogorvos, aki szerint a jelenlegi éves, 33 milliárd forintos fogorvosi kasszát 2020-ra mintegy 60 milliárdra kellene emelni.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában