szóbeszéd

2017.09.18. 07:38

Nem épülnek 16,5 méteres házak a Panoráma lakóparkban

Lakossági fórumon vitatták meg a kertvárosi Panoráma lakópark további fejlesztését. Lassan közeledtek az álláspontok, a korábbi ígéretek és sérelmek is felszíne törtek, de végül sikerült kompromisszumos megoldást találni az önkormányzat, a lakók és az ingatlanfejlesztő álláspontja között. A javaslatokat beépítik a most készülő új helyi építési szabályzatba is.

Veizer Tamás

A Panoráma lakópark lakói komolyan készültek a mostani találkozóra, hogy elmondják véleményüket a tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban. Az hamar kiderült, hogy a szóbeszéddel ellentétben nem épülnek 16,5 méter magas házak. Az első félreértések rögtön tisztázódtak. Persze maradt még nyitott kérdés bőven.

Schmidt Csaba polgármester bevezetőjében visszapillantott a lakóparknak szánt terület kiválasztására, a besorolásra. A területen lakópark épült sorházakkal és egyéni beépítésű ingatlanokkal. A helyi építési szabályzat (HÉSZ) még gazdasági jellegű besorolásként tartotta nyilván ezt a területet, ahová akár gyár is épülhetett volna. Most a Babér, Zsálya és Boróka utca közötti, az egykori Holcim melletti terület átminősítése volt a téma. Az átminősítendő lakóterület 16,5 méter magas épületek építését is megengedte volna, ám ez kiverte a biztosítékot a lakóknál.

A részleteket Damokos László főépítész osztotta meg a lakókkal: az önkormányzat javaslata szerint településközponti vegyes területté minősítenék át ezt a részt, ami 6,5 méteres épületmagasságot és 40 százalékos beépítettséget tesz lehetővé. A tervekről Szűcs Attiláné ingatlanfejlesztő beszélt, akinek már korábban is volt érdekeltsége a Panoráma lakóparkban: most arról számolt be, milyen módon lehetne beépíteni a szóban forgó négytelkes ingatlant. A fórumon azonban kiderült: lakókat az épületmagasságon kívül más is zavarja.

Például az, hogy a korábbi tervekben, szerződésekben körülbelül 230-as lakólétszámról esett szó: az újabb ingatlanfejlesztéssel a lakók száma elérheti a háromszázat. Sokan érveltek a közlekedés nehézségeivel, azzal, hogy nincs járda, fa, a zsúfoltság miatt még a gyerekek is csak nehezem találnak egy darab szabad földet, ahol biztonságban játszhatnak, szaladgálhatnak.

Schmidt Csaba olyan kompromisszumos megoldást keresett, amiről szavaztak is a lakópark tulajdonosai. Hat megoldás közül választhattak, végül a lakók többsége úgy döntött, hogy elfogadják az LK14-es besorolást, ami hat hatlakásos sorházat jelent: végül azt is támogatták a lakók, hogy a szóban forgó telkeken mindkét részen sorházak épüljenek, mert azok legalább takarják a régi betonkeverő látványát.

Az önkormányzat valamennyi alternatívát tanulmányozza majd, és azt a változatot építi be az új szabályozásba, amely találkozik a lakók szándékával, és élhetővé teszi a Panoráma lakóparkot.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában