egyházi értékek

2017.08.22. 13:55

Erdő Péter: „Kitüntetésem az egyházi szolgálat elismerése is”

Erdő Péter bíboros szerint a Szent István Rend, amit augusztus 20-án vehetett át Áder János köztársasági elnöktől, nemcsak az ő, hanem az egyház és az egyházi szolgálat elismerése is, és ennek különösen örül.

kemma.hu/MTI

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vasárnap vehette át a Szent István Rend kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől. A bíboros kedden a televízióban arról beszélt: az utóbbi évtizedekben a társadalom mintha elismerné, hogy szükség van az egyház által képviselt értékekre.

– Fontos, hogy legyenek olyan közösen vállalt és vallott értékeink, amelyekre a közös cselekvésünket is építeni tudjuk. Ebben pedig Szent István biztosan példaképünk lehet – mondta Erdő Péter.

Az államalapító ugyanis nemcsak sikeres politikus volt, aki megszilárdította Magyarországot, hanem valóban hívő ember is. Számára a kereszténység nem pusztán politikai számítást jelentett, hanem a legszemélyesebb meggyőződését, ezért volt képes arra, hogy „magasabb elvek szerint rendezze életét”, és – a szentírással szólva – „sziklára építse” az országot.

A Kossuth Rádióban Erdő Péter szólt arról is, hogy Európa akkor igazán gazdag, ha megőrzi az európai népek nyelvét, kultúráját, történelmi tapasztalatait és az évszázadok során kialakított problémamegoldási technikáit.

– A nemeztek sokfélesége ugyanis sajátos európai érték – jegyezte meg a bíboros, majd hozzátette: a történelemnek minden szakasza kritikus valamilyen szempontból, így a mostani is. Ugyanakkor Európában – az egyes területeken lévő feszültségek ellenére – mégiscsak hosszú ideje béke van, ezzel a helyzettel pedig nagyon tudatosan kell bánni.

– Óriási lehetőség, de benne van a veszély, hogy alapvető dolgokról megfeledkezünk. Az egyháznak ezért kötelessége a fontos emberi dolgokra ráirányítani az emberek figyelmét – tette hozzá a bíboros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában