oroszlány

2017.07.28. 07:50

Emlékhelyet emelnek az egykori rabtábor helyén

10 millió forintból létesül emlékhely Oroszlányban, a Wescast közelében. A kialakítás költségét az 56-os emlékbizottság és az önkormányzat fedezi.

Gregus Lídia

A Wescast közelében, a hírhedt „Kocsedo” egykori bejáratával szemben létesül egy emlékhely, ahol 1951–56 között működött a XVIII-as aknai rabtábor. A kialakítás mintegy 10 millió forintos költségét az 56-os emlékbizottság és az önkormányzat közösen állja.

Kocsedo (Koje do) egy kis sziget neve Dél-Korea partjainál, ami az 1950–53-as koreai háború idején az amerikaiak és a dél-koreai kormány hírhedt internáló tábora volt – innen ered az oroszlányi rabtábor elnevezése.

Az emlékmű ötlete a Fidesz-KDNP frakciótól származik, a tervezésben és az ötmilliós pályázati pénz megszerzésében Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő jelentős szerepet vállalt – mondta el Gyuga Mihály, a pártszövetség oroszlányi frakcióvezetője.

A kialakításhoz szükséges területet Nagy Zoltán oroszlányi vállalkozó térítésmentesen adta át a városnak. Az emlékhelyen egy képes-feliratos gránittömb, őrtorony, szögesdrót és aknabejárat idézi majd a pokol tornácának emlékét, továbbá létesül egy kis parkoló is.

Címkék#oroszlány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában