csendes gyilkos

2017.10.15. 20:56

Az élete múlhat rajta: itt a veszélyes és a biztonságos CO-érzékelők listája

Még mindig évente 200-300 ember szorul orvosi segítségre szénmonoxid-mérgezés miatt, 10-15 esetben pedig halállal végződik a „csendes gyilkos” támadása. Noha a statisztikák szerint egyre több háztartásban található CO-érzékelő, nem mindegy, mit, hová és hogyan szereljük fel.

Barcs Bence

Forrás: Shutterstock

Annak, hogy a szén-monoxid visszaáramlik a lakótérbe, Völgyi Ágnes katasztrófavédelmi szóvivő szerint több oka is lehet.

  • Szabálytalan kivitelezés: a rosszul bekötött eszköz nagy eséllyel gyakrabban elromlik, sűrűbben kell javíttatni és rövidebb idő alatt tönkremegy, így jóval több pénzbe is kerül. A zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra, mindez azonban megelőzhető, ha a tervezést és a kivitelezést is szakemberre bízzuk.
  • A nyílászárók nem megfelelő szellőzése: noha a régi, fából készült ablakok kiváló légáteresztő képességgel rendelkeznek, a modernebb, műanyag nyílászárók viszont jobban szigetelnek, így levegő-utánpótlás hiányában a kéményen keresztül visszaáramlik az égéstermék a lakótérbe. A legtöbb baleset a fürdőszobákban következik be, mert ott a legzártabb a szigetelés. Egy résszellőző beépítésével biztosítható a megfelelő mennyiségű levegő.
  • A fűtési rendszer nem rendeltetésszerű használata: ez jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzeseteket okozhat, de nem ritka a fizikai robbanás sem. Ha hulladékot vagy nem megfelelő tüzelőanyagot használunk, a keletkező káros anyagok eldugíthatják a kéményt. Így a mérgező anyagok visszaáramolhatnak a lakótérbe.
  • Megkérdeztünk egy szakembert is, hogyan lehet elkerülni az esetleges tragédiákat.

    – Fontos, hogy úgymond márkás érzékelőt szereltessünk fel, ezek megbízhatóak. Egy családnál például hat darabot is felszereltünk, mindegyik helyiségbe felhelyeztünk egy-egy érzékelőt. Érdemes szakemberhez fordulni, hiszen nem mindegy, hogy hogyan és hova tesszük a műszert – mondta Pató Balázs központifűtés-szerelő. Mint mondta, a helyesen megválasztott eszköz akár életet is menthet.

    És hogy melyek azok az érzékelők, amelyeket a fogyasztóvédelmi hatóság szerint el kell kerülnie?

    Ezeket viszont bátran megvásárolhatja:

    Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában