ingatlanpiac

2017.11.18. 11:37

Brutálisan megdrágultak a házak a megye több városában

Oroszlány lesz Komárom-Esztergom megye Rózsadombja, ha ez így folytatódik, Tata pedig közelít a pesti árakhoz.

Szűr Annamária

Továbbra is élénk a hazai lakáspiac, mind az árak, mind pedig a kereslet és az adásvételek számát tekintve. A hivatalos adatok szerint az első félévben több mint 55 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Az árnövekedés enyhült, de átlagosan még mindig több mint 9 százalékkal drágábban keltek el a lakások az első félévben mint egy évvel ezelőtt, derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, ami a KSH legfrissebb lakáspiaci adatait is tartalmazza. Komárom-Esztergom megyében már nem a 10 millió forintnál olcsóbb ingatlanok a legkeresettebbek.

Komárom-Esztergom megyében kettősség figyelhető meg az átlagos négyzetmétetárak tekintetében: a városokat górcső alá véve kiderül, hogy több helyen nagyban emelkedett a házak ára négyzetméterára (míg egy-két helyen csökkent). Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a lakások négyzetméterárai kisebb mértékben növekedtek, mint a házaké.

Háromszor annyiba kerülnek a fővárosi ingatlanok, mint a vidékiek

A KSH adatai szerint 2014 előtt a fővárosban és vidéken eladott ingatlanok átlagos négyzetméterárai között még csak kétszeres volt a különbség, ami mostanra már majdnem a háromszorosára nőtt. Budapesten például 524 ezer forint a lakások átlagos négyzetméterára, de a legdrágább kerületekben – például az I.-ben, az V.-ben és a II.-ban – átlagosan legalább 700 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. Vannak olyan városrészek is – többek között a XXIII. és XXI. kerület – ahol 350 ezer forint alatt maradt az átlagos kínálati négyzetméterár. Ez az összeg már egészen közel van viszont Tatához, ahol a lakások átlag négyzetméterára 309 ezer forint volt 2017 októberében.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a vidéki piac élénküléséhez a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) is nagy mértékben hozzájárult, mivel az alacsonyabb vidéki árak miatt az állami támogatás sokkal nagyobb arányt képvisel.

A fővároson kívül jóval kedvezőbbek az árak: a közép-magyarországi régióban található városokban 318-343 ezer forint volt október közepén az átlagos négyzetméterár. A dunántúli régió városaiban 220-267 ezer forintra rúgott az átlag, a kelet-magyarországi térség városaiban pedig 139-247 ezer forintért kínálták a lakások négyzetméterét.

Megyénkben legnagyobb mértékben Oroszlányban emelkedtek a házak átlagos négyzetméterárai egy év alatt: több, mint 85 ezer forinttal (249 ezer forintra), ezzel a városok között Oroszlány most a második legdrágább, Tata után. Tatán ellenben a lakások átlag négyzetméterára igen magas, sőt, a megye legmagasabbja, átlag 309 ezer forint volt most októberben. Csak viszonyításként: ez több mint kétszer annyi, mint Lábatlanon, Nyergesújfalun vagy Kisbéren, és több mint százezerrel több, mint Tatabányán, Dorogon vagy Esztergomban. Persze a megye legdrágább lakásai ezeknél az összegeknél sokkal magasabb négyzetméterárral kelendőek.

Ha az árcsökkenést nézzük, Komárom esett legnagyobbat a házak átlagos négyzetméterára (41 ezer forintot), de 2016-hoz képest olcsóbban juthatnak házhoz Lábatlanon és Ácson is. A lakások tekintetében Kisbéren és Nyergesújfalun csökkent az átlag négyzetméterár. A legnagyobb mértékben Tatán emelkedett ez az összeg, 56 ezer forinttal.

Komárom-Esztergom megyében már nem a 10 millió forint alatti ingatlanok a legkeresettebbek: míg 2016-ban 48 százalék keresett ilyen árfekvésben, addig idén már csak 40 százalék. A legnépszerűbbek most a 10-20 millió forint közöttiek (44 százalék), de többen keresnek 20-30 millió közötti ingatlanokat is, mint egy éve (9,98 százalék). Vannak persze luxusingatlanok is, amelyeket a közelmúltban mi is górcső alá vettünk.

Kereslet megoszlása Komárom-Esztergom megyében

Árkategória

2016

2017

10 millióig

48,00%

40,46%

10-20 millió között

38,00%

44,32%

20-30 millió között

8,92%

9,98%

30-40 millió között

2,23%

2,72%

40-50 millió között

1,47%

1,22%

50 millió felett

1,38%

1,30%

Összesen

100%

100%

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában