helló, nyár!

2018.06.16. 15:35

Vidáman búcsúztak a diákok a tanévtől

Péntek reggel a város legkülönbözőbb részein találkozhattunk bolondballagásra készülő, különleges viseletbe öltözött diákokkal. Az ország középiskoláiban és újabban az általános iskolákban is egyre inkább teret hódít magának ez a szokás, így nem csak ünnepi öltözetben, hanem szabadabb, szórakoztató formában is elbúcsúznak a tanáraiktól a ballagók.

W. P.

Pénteken sok diák öltözött szokatlan maskarába a bolondballagás miatt

Fotó: Dallos István/24 Óra

Ez a hagyomány a középkorig vezethető vissza. Néhány évszázaddal ezelőtt a karneváli hangulatban megmutatkozhatott az egyházi hierarchiára épülő életforma lazább, vidámabb oldala is. Manapság a bolondballagó diákok a nevetéssel oldhatják fel a felnőtté válással szembeni félelmüket, így boldogan kezdhetik el a nagybetűs életet.

Pénteken sok diák öltözött szokatlan maskarába a bolondballagás miatt
Fotó: Hagymási Bence/24 Óra

A tatabányai Herman Ottó Általános Iskolában már évek óta megrendezik a bolondballagást. Csütörtök este az iskola udvarán kezdődtek el a programok, ahol tábortűz mellett búcsúztak szeretett pedagógusaiktól a nyolcadikosok. Pénteken a diákok a kreatív oldalukról is bemutatkoztak: a fiúk és a lányok szerepet cseréltek, de voltak, akik csigának vagy sárgarépának öltöztek. A közös fényképek elkészítése után a ballagók meglátogatták a tantermekben várakozó osztályokat is.

A sikongató tanulók utoljára megölelhették a nyolcadikosokat, akik rúzsos búcsúpuszival köszöntek el tőlük. A bolondozás után kezdetét vette az iskola feldíszítése: a bejáratot, a folyosókat és a tantermeket is virágokkal színesítették a tanulók. A hivatalos ballagás 17 órakor kezdődött el, ahol a felsősök sorfallal tisztelegtek a végzős társaik előtt.

Táborokat szerveznek

A tanév június 15-én hivatalosan véget ért, de az évzárót csak egy héttel később, június 22-én 18 órától tartják az iskolában. A nyári szünetben két környezetvédelmi és egy művészeti tábort rendeznek az épületben. A ballagást követő héten az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megszervezett ingyenes napközis tábor résztvevői veszik birtokukba az iskolát. A gyermekek az iskolai foglalkozások és programok mellett a város legkülönbözőbb helyszíneire látogathatnak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában